Tapu sicilinde yolsuz yazım ve düzeltme
Correction process in the land register
  1. Tez No: 857259
  2. Yazar: ARİF KALKAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MURAT DOĞAN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Hukuk, Law
  6. Anahtar Kelimeler: Tapu Sicili, Yolsuz Yazım, Düzeltme, Tescil, Tapu Sicilinin Düzeltilmesi Davası, Land Registry, Fraudulent Entries, Correction, Registration, Land Registry Correction Lawsuit
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Özel Hukuk Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Özel Hukuk Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 444
Özet
Çalışmanın konusunu, tapu sicilinde yolsuz yazım ve düzeltme oluşturur. Bir tapu sicili işlemi olan tapu sicilinin düzeltilmesi, hak veya hukuki durumların gerçeğe uygun olarak aleniyetini sağlamayı amaçlar. Bu konu, gerek Türk Medeni Kanununda gerek bazı özel kanunlarda düzenlenir. Tapu Sicili Tüzüğü, bazı yönetmelik ve genelgelerde de tapu sicilinin düzeltilmesine ilişkin hükümler vardır. Çalışmanın birinci bölümünde, tapu sicili işlemlerinin konusu, amacı ve sınırları incelenir. İkinci bölümünde, düzeltme kavramı ile düzeltmenin önemi, uygulama alanı, tarihi gelişimi ve konusunu ele alınır. Üçüncü bölümünde ise düzeltme usulü ve türleri kapsamlı bir şekilde yer alır. Çalışmada, tespit edilen teorik ve pratik öneme sahip olan meseleler, çözüme kavuşturulmaya çalışılır. Bu çözüm tekliflerinin hukukî sistemin gereklerine uygun ve yerinde olması hususu daima göz önünde bulundurulur. Bu yöntem sayesinde çalışmanın metodolojik altyapısı oluşturulur.
Özet (Çeviri)
The subject of this study encompasses the correction of fraudulent entries and amendments in the land registry. Correcting the land registry, a transaction within the registry, aims to ensure the public disclosure of rights or legal situations in accordance with reality. This issue is regulated both in the Turkish Civil Code and in various specific laws. Provisions related to the correction of land registry records are also found in the Land Registry Regulation, as well as in certain regulations and circulars. The first section of the study examines the subject, purpose, and limits of land registry transactions. The second section discusses the concept of correction, its significance, scope of application, historical development, and subject matter. The third section comprehensively addresses the procedures and types of corrections. The study attempts to resolve identified theoretical and practical issues of significance, ensuring the proposed solutions comply with and are appropriate for the legal system. This approach helps establish the methodological foundation of the study.