Maddi Hukuk ve Medeni Usul Hukuku boyutuyla Türk Medeni Kanunu'nun 1025. maddesi kapsamında tapu sicilinin düzeltilmesi davası
The action of rectification of the land registry under the 1025th article of Turkish Civil Code in dimensions of Substantive Law and Civil Procedure Law
  1. Tez No: 609211
  2. Yazar: AYŞE KAYA SAYDAM
  3. Danışmanlar: PROF. DR. İBRAHİM ÖZBAY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hukuk, Law
  6. Anahtar Kelimeler: Tapu sicili, tapu sicilinin düzeltilmesi, ayni dava, yolsuz tescil, TMK m. 1025, Land registry, rectification of land registry, real action, wrongful entry, TCC-Art. 1025
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erzincan Binali Yıldırım Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Özel Hukuk Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 196
Özet
Taşınmazlar üzerindeki hakları göstermek amacıyla tutulan tapu sicilinin, maddi kayıpları önlemek ve işlem güvenliğini sağlamak adına gerçeği yansıtması gerekli ve önemlidir. Gerçeği yansıtmayan tapu sicilinin düzeltilmesi için Türk Medeni Kanunu ile diğer bazı özel Kanunlarda çeşitli yollar öngörülmüştür. Bu yollardan biri de çalışmamızın konusu olan, tapu sicilinin TMK'nın 1025. maddesi kapsamında düzeltilmesidir. Tapu sicilinin düzeltilmesi davası, ayni hak sahibinin taşınmaz üzerindeki ayni hakkını koruyucu nitelikte olduğu için bir ayni dava, davanın sonucunda verilen hüküm ile davacının sicil dışı maddi hak durumu tespit edilmiş olduğu için de bir tespit davasıdır. Davanın açılabilmesi için yolsuz bir tescilin var olması, bu tescile dayanarak iyi niyetli üçüncü bir kişinin bir ayni hak kazanmamış olması ve tapu sicilindeki yolsuz tescilde ayni hak sahibi olarak görünen kişinin o hakkı zamanaşımı ile kazanmamış olması şartları aranır.
Özet (Çeviri)
It is both essential and crucial for the land registry to present the rights in rem on the real property in order to avoid pecuniary loss and to ensure transaction safety. A number of remedies are provided by the Turkish Civil Code and special law to make rectification of the land register which fails to reflect the truth possible. One of these procedures constitutes the subject of our study, which is the rectification of the land registry under Article 1025 of the TCC. The action of rectification is both an action in rem in terms of protecting the right in rem of the real property's owner and also a declaratory action as the final judgment declares the claimant's state in terms of their unregistered tangible rights. In order for the action to be filed, the existence of a wrongful entry is sought and the person who holds the right in rem based on the wrongful entry in the registry should not have acquired that right by prescription.