Dijitalleşen dünyada pazarlama iletişiminde dilin yeniden üretimi
The reconstruction of language in the digitalized world marketing communication
- Tez No: 577182
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ GONCA YILDIRIM
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Halkla İlişkiler, İletişim Bilimleri, İşletme, Public Relations, Communication Sciences, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Pazarlama, Pazarlama İletişimi, Dil, Marketing, Marketing Communication, Language
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Halkla İlişkiler ve Tanıtım Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Halkla İlişkiler ve Tanıtım Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 132
Özet
.Pazarlama pazara nasıl ürün sunulacağını, ürünün nasıl fiyatlandırılacağını, dağıtımın nasıl yapılacağını belirleyen ve denetleyen bir yönetim anlayışıdır. Bir başka ifadeyle, pazarlama kısa vadeli bir satış çabasının aksine, satıştan önce başlayan ve satıştan sonra da devam eden bir süreçtir. Pazarlama iletişimi ise tüketiciler ile işletme arasında sürekli devam eden iletişim sürecidir. Pazarlama iletişimi ürünün tüketiciler tarafından fark edilip ve onların satın alma kararlarını doğrudan etkileyen bir süreç olarak dikkat çekmektedir. Sosyo-kültürel, ekonomik, teknolojik gelişmelerden yakınen etkilenen pazarlama ve pazarlama uygulamaları kapsamında bu alanda söylem ve dil yapısı da fazlasıyla değişime uğramaktadır. Dinamik bir yapıya sahip olan dil, yıllar içinde doğal olarak gelişirken her mesleğin kendi içindeki mesleki dil ve terimleri de gelişmelere paralel olarak farklılaşmaktadır. Teknolojinin dilinin İngilizce olması ve teknolojinin hayatımızın her alanına dahil olmasıyla birlikte isteyerek ya da farkında olmadan birçok kavramı da orjinal haliyle alıp kullanır olmaya başladık. Bu çalışma dahilinde yıllar içinde pazarlama iletişimi alanında kullanılan kavramların değişimi incelenirken, öne çıkan pazarlama iletişimi yaklaşımları da ele alınmaktadır. Bu araştırmada pazarlama iletişim alanının önde gelen yayınlarından olan MediaCat dergisi araştırma objesi olarak seçilmiştir. Çalışma kapsamında derginin 2007 ve 2018 yıllarında yayımlanan sayıları içerik analizi yöntemine göre analiz edilmiştir. Araştırma sonucunda pazarlama iletişiminde hangi yabancı kökenli kavramların ve öne çıkan yeni yaklaşımların kullanıldığı ortaya konmaya çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
.Marketing is a management approach that determines and controls how the product is offered to the market, how the product is priced, how it is distributed. In other words, unlike a short-term sales effort, marketing is a process that starts before and continues after sales. Marketing communication is the continuous communication process between consumers and the business. Marketing communication is a process that is recognized by consumers and directly affects their purchasing decisions. The discourse and language structure in this area also undergoes significant changes within the scope of marketing and marketing practices that are closely affected by socio-cultural, economic and technological developments. While the language, which has a dynamic structure, naturally develops over the years, the professional languages and terms of each profession are differentiated in parallel with the developments. Since the language of technology is English and technology is included in every area of our lives, we have started to use many concepts in their original form, whether they are willing or unwitting. Within the scope of this study, while examining the change of concepts used in the field of marketing communication over the years, prominent marketing communication approaches are also discussed. In this research, MediaCat magazine, one of the leading publications in the field of marketing communication, was chosen as the research object. Within the scope of the study, the issues of the journal published in 2007 and 2018 were analyzed according to content analysis method. As a result of the research, it was tried to reveal which foreign-origin concepts and prominent new approaches are used in marketing communication.