Farklı yüklerde uygulanan aktivasyon sonrası güçlendirme uygulamalarının fırlatma performansına etkisi
Effect of postactivation potentiation practices with different loads on throwing performance
  1. Tez No: 817623
  2. Yazar: SENA HİLAL ALEV
  3. Danışmanlar: PROF. DR. GÜLBİN RUDARLI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Spor, Sports
  6. Anahtar Kelimeler: Akut etki, Atış mesafesi, Çekiç atma, PAP, Silkme ve koparma
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Antrenörlük Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Spor Sağlık Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 70
Özet
Postaktivasyon Potansiyeli (PAP) uygulamasının sportif performansı iyileştirdiği daha önce gerçekleştirilen çalışmalarda gösterilmiştir. Çalışmalarda genelde 1 tekrarlı maksimum (1TM) yükün %80'i ile PAP uygulanmıştır, buna karşılık farklı yüklerdeki PAP uygulamalarının performansa etkisi bilinmemektedir. Bu nedenle, bu çalışmada farklı yüklerde uygulanan (yüksüz, %80-90-100 1TM) silkme koparma egzersizi ile gerçekleştirilen PAP uygulamasının sporcuların çekiç atma performansına etkisinin karşılaştırılması amaçlanmıştır. Çalışmaya 17-30 yaş aralığındaki 8 antrene erkek sporcu gönüllü olarak katılmıştır. Ölçümler her günün 16.00-18.00 saatleri arasında gerçekleştirilmiştir. İlk test oturumunda boy, kütle, vücut yağ oranıyla beraber silkme ve koparma hareketi için sporcunun 1TM testi olimpik halter ve ağırlıklı plakalar yardımı ile belirlenmiştir. İkinci test oturumunda, dinamik ısınma ve hemen ardından sporculardan 3'er dakika ara ile 3 yüksüz atış ve sonrasında 8 dakikalık dinlenme yapılmıştır. Dinlenme sonrası 1TM'nin %80'inde 3 tekrardan oluşan bir silkme ve koparma hareketi ile PAP aktivitesi ve 8 dakikalık bir dinlenme süresi ile ardından sporculardan 3'er dakikalık dinlenme aralıklarıyla 3 adet atış yapması istenmiştir. 8 dakikalık dinlenme periyodu ardından %90 1TM'de 2 tekrardan oluşan silkme ve koparma hareketi ile PAP aktivitesi gerçekleştirilmiş, ardından 8 dakikalık dinlenme ve ardından 3 dakika dinlenme aralığıyla 2 adet atış istenmiştir. 8 dakikalık dinlenme süresi ve ardından sporculardan %100 1TM'de tek seferlik bir silkme ve koparma hareketi ile PAP aktivitesi, ardından 8 dakikalık dinlenme süresi ve 1 adet atış yapması istenmiştir. Tüm atış mesafeleri metrik ölçüm bandı kullanılarak kaydedilmiştir. Atışlar arasındaki farklar Tekrarlı Ölçümlerde Varyans Analizi ile, bağımlı değişkenler arasındaki ilişki düzeyi Pearson Korelasyon analizi ile değerlendirilmiştir. Analizler sonucunda; %100 1TM PAP ile karşılaştırıldığında %90 1TM PAP ile atış mesafesi ortalamalarında anlamlı iyileşme vardır (p=0,027; EB: 0,380), 8 katılımcıdan 7'inin atış mesafelerinde artış görülmüştür (%0,7-%5,7, ort: %3,37). PAP uygulamaları sonrası gerçekleştirilen 1. atışların mesafeleri arasında anlamlı fark yoktur, fakat %90 1TM PAP sonrası 1. atışlarda katılımcıların tamamının atış mesafelerinde artış görülmüştür. En kötü atış performansı yüksüz atışlar ile %100 1TM PAP sonrası gerçekleştirilmiştir. Araştırma sonuçlarına göre, çekiç atma performansına olumlu etki yarattığı görülen %90 1TM silkme ve koparma ile gerçekleştirilen PAP protokolünün, sporcuların ısınma programına dahil edilmesi önerilebilir.
Özet (Çeviri)
Previous research has demonstrated that the implementation of Postactivation Potentiation (PAP) enhances athletic performance. However, these studies primarily applied PAP at 80% 1-Repetition Maximum (RM), and thus, the effect of PAP at varying intensities on performance remains unknown. This study aimed to compare the effect of PAP performed with jerk and snatch exercise applied at different loads (no load, 80-90-100% 1RM) on the hammer throwing performance of the athletes. Eight trained male athletes between the ages of 17 and 30 participated in the study voluntarily. Measurements were made between 4:00 - 6:00 pm every test day. In the first test day, the athlete's height, mass, body fat ratio, and 1RM test were determined with the help of Olympic barbell and weighted plates for clean-and-jerk exercise. In the second test day, the dynamic warm-up was followed by 3 unloaded throws with 3 minutes intervals, followed by an 8-minute rest. After resting, the athletes were asked to perform 3 throws with 3 minutes rest intervals, followed by a PAP activity with 3 repetitions of clean-and-jerk exercise in 80% of 1RM, and a rest period of 8 minutes. After an 8-minute rest period, PAP activity was performed with 2 repetitions of clean-and-jerk exercise at 90% 1RM, followed by an 8-minute rest and then 2 throws with a 3-minute rest interval. After an 8-minute rest period, the athletes were asked to perform a one clean-and-jerk exercise PAP activity at 100% 1RM, followed by an 8-minute rest period and 1 throw. All throwing distances were recorded using the metric measuring tape. The differences between the shots were evaluated with the Analysis of Variance in Repeated Measures, and the level of relationship between the dependent variables was evaluated with the Pearson Correlation analysis. As a result of the analysis; Compared to 100% 1RM PAP, there was a significant improvement in the average throwing distance with 90% 1RM PAP (p=0,027; ES: 0,380), an increase in throwing distances was observed in 7 out of 8 participants (0.7%-5.7%, mean: 3.37%). There is no difference between the distances of the 1st throws after PAPs, but an increase was observed in the throwing distances of all participants in the 1st shots after 90% 1RM PAP. The worst throwing performances were seen after 100% 1RM PAP and with unloaded throws. According to the results of the research, it can be suggested that the PAP protocol, which is performed with 90% 1RM jerk and snatch, which has a positive effect on hammer throwing performance, should be included in the warm-up program of the athletes. Keywords; Acute effect; Hammer throw; Jerk and snatch; throw distance; PAP.