Suriyeli mülteci üniversite öğrencilerinin sosyal dışlanma ve toplumsal cinsiyet eşitsizliğine ilişkin görüşleri: Uşak Üniversitesi örneği
Perceptions of Syrian refugee university students on social exclusion and gender inequality: Usak University sample
- Tez No: 577351
- Danışmanlar: DOÇ. DR. DERYA KAYLI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sosyal Hizmet, Social Work
- Anahtar Kelimeler: Mülteci Üniversite Öğrencisi, Sosyal Dışlanma, Toplumsal Cinsiyet Eşitsizliği, Sosyal Hizmet, Refugee university student, social exclusion, gender inequality, social work
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Manisa Celal Bayar Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sosyal Hizmet Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 172
Özet
Amaç: Bu çalışmada Suriyeli mülteci üniversite öğrencilerinin sosyal dışlanma ve toplumsal cinsiyet eşitsizliği konularındaki deneyimlerinin incelenmesi amaçlanmaktadır. Gereç ve Yöntem: Araştırma Uşak Üniversitesinde kartopu örnekleme yöntemi ile seçilen 18 yaş ve üzeri 20 Suriyeli mülteci üniversite öğrencisi ile gerçekleştirilmiş nitel bir çalışmadır. Araştırmada katılımcılardan öz bildirime dayalı yarı yapılandırılmış görüşme formu aracılığıyla veri toplanmıştır. Bu kapsamda katılımcıların temel sosyo-demografik bilgilerinin elde edilmesinin yanı sıra, sosyal dışlanma konusundaki görüşlerini ve farklı boyutlarıyla birlikte sosyal dışlanma deneyimlerini ayrıca toplumsal cinsiyet eşitsizliğine ve cinsiyetler bakımından farklılaşan dışlanma süreçlerine ilişkin görüşleri ve deneyimlerini açığa çıkarmaya yönelik açık uçlu sorular sorulmuştur. Araştırmanın verileri 2018 yılı nisan-haziran aylarında yüz yüze derinlemesine görüşme yöntemi ile elde edilmiştir. Elde edilen veriler tematik içerik analizi ile değerlendirilmiştir. Bulgular: Araştırma kapsamında katılımcıların farklı boyutlarda sosyal dışlanma yaşadığı görülmektedir. Bununla birlikte katılımcılar toplumsal cinsiyete ilişkin geleneksel toplumsal cinsiyet rolleri doğrultusunda görüşe sahiptir. Ayrıca, katılımcıların yaşamış olduğu sosyal dışlanma süreçleri cinsiyetlere göre farklılaşmaktadır. Sonuç: Sosyal hizmet mesleği toplumdaki dezavantajlı grupların sosyal işlevselliğine odaklanarak çevresi içinde birey perspektifi ile içinde bulunduğu toplumla bütünleşmesi ile ilgili bir meslektir. Bu nedenle dezavantajlı konumda olan kadın ve erkek mülteci üniversite öğrencilerinin toplumsal cinsiyetin de etkisiyle şekillenen sosyal dışlanma süreçlerinin farklı boyutlarıyla birlikte değerlendirilmesi oldukça önemlidir.
Özet (Çeviri)
Purpose: The purpose of this study is to investigate the experiences of Syrian refugee university students on social exclusion and gender inequality. Materials and Methods: This research is a qualitative study conducted in Usak University with 20 Syrian refugee university students aged over 18, selected by snowball sampling method. Data were collected from the participants via a semi-structured interview from based on self-report. In this context, in addition to obtaining the basic socia-demographic information of the participations, their views on social exclusion; also open-ended question were asked to reveal their view sand experiences on gender inequality and social exclusion in terms of gender differentiation. The data of the study were obtained by face-to-face interview method in April-June 2018. Elde edilen veriler tematik içerik analizi ile değerlendirilmiştir. Findings: Within the scope of the research, it seen that the participants, have social exclusion in different dimensions. However, participants have the view in line with traditional gender roles related to gender. In addition, the social exclusion process experienced by the participants differ according to gender. Result: The social work is a profession related to the social functionality of the disadvantaged groups in the society and its integration with the society with the perspective of the individual within its environment. Therefore, it is considerable important to evaluate the social exclusion processes of women and male refugee university students who are disadvantaged with the effect of gender.