Profesyonel futbolcuların mevkilere göre izokinetik kas kuvvetlerinin karşılaştırılması
Comparison of isokinetic muscle strengths of professional football players according to their playing positions
  1. Tez No: 577390
  2. Yazar: CANSU ÇOLAK
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ÖZNUR AKYÜZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Spor, Sports
  6. Anahtar Kelimeler: Izoforce, Futbol, İzokinetik, Kuvvet, Mevki, Isoforce, Football, Isokinetic, Strenght, Position
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Manisa Celal Bayar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Antrenörlük Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Spor ve Sağlık Bilimleri Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 76
Özet
Gereç ve Yöntem: Araştırmaya 18 – 35 yaş aralığında Spor Toto Süper Lig ve TFF 1. Lig'de yer alan 10 forvet, 14 orta saha ve 17 defans olmak üzere toplam 41 elit futbolcu katılmıştır. Çalışmada katılımcıların boy uzunlukları SECA marka stadiometre, vücut ağırlığı ölçümleri hassasiyeti 0,5 kg olan TANITA UM-073 (Japonya) marka biyoelektrik empedans analizörü ile ölçülmüştür. İzokinetik kas kuvvetleri IsoForce Izokinetik (Germany) ile ölçülmüştür. Ölçümler 60°/sn'de ve 300°/sn'de alınmıştır. Verilerin analizinde iki yönlü varyans analizi kullanılmıştır. Bulgular: Dominant bacak 60°/sn fleksiyon zirve tork ortalamalarının mevkilere göre istatistiksel olarak fark gösterdiği tespit edilmiştir (F=3,301; p=0,049). Bu sonuca göre, orta saha oyuncularının dominant bacak 60°/sn fleksiyon zirve tork değerinin defans (~%16) ve forvet (~%11) oyuncularından daha düşük olduğu tespit edilmiştir. Ek olarak, dominant bacak 60°/sn fleksiyon zirve tork değerleri takımlardaki oyuncuların oyun pozisyonlarına göre karşılaştırıldığında, Akhisar orta saha futbolcularının dominant bacak 60°/sn fleksiyon zirve tork değerinin Manisaspor orta saha futbolcularından ~%10 daha düşük olduğu tespit edilmiştir. Ek olarak, mevkiler ile takımlar arasındaki etkileşimin istatistiksel olarak anlamlı olmadığı bulunmuştur (F=0,174; p=0,841). Dahası, dominant ve non-dominant bacaklarda ölçülen diğer 60°/sn ve 300°/sn fleksiyon ve ekstansiyon zirve torklarında fark olmadığı tespit edilmiştir (p>0,05). Sonuçlar: Süper lig ve 1. Lig futbolcularının izokinetik kas kuvvetleri arasında dominant bacak 60°/sn fleksiyon zirve tork değerinin dışında bir farklılık olmadığı tespit edilmiştir. Bu sonuç 1. Lig futbolcularının Süper ligde futbol oynayan futbolcularla benzer izokinetik kas kuvvetine sahip olduğunu göstermektedir.
Özet (Çeviri)
Method: 41 elite football players (Forwards, n=10; midfielders, n=14; defenders, n=17) aged between 18-35 years enrolled for this study. In this study, the lengths of the participants were measured with SECA stadiometer and body weight measurements were measured with TANITA UM-073 (Japan) bioelectrical impedance analyzer with a sensitivity of 0,5 kg. Isokinetic strentgth wastested at 60o/s and 300o/s with IsoForce testing device (Germany). Two-way ANOVA was used for the obtained data. Results: Dominant leg flexion peak torque at 60o/s did not differ significantly between Akhisarspor and Manisaspor teams (F=0,533; p=0,470). Dominant leg peak torque at 60o/s differ significantly between playing positions (F=3,301; p=0,049) with midfielders (%-15,58) and forwards (%-11,10) were lowerth another playing positions. Additionally, Akhisarspor midfielders dominant leg flexion peak torque at 60o/s were ~%10 lower than Manisaspo rmidfielders and interaction between playing positions and teams were not statistically significant (F=0,174; p=0,841). Moreover, dominant and non-dominant leg flexion peak torque at 60o/sn and 300o/sn did not differ between Akhisarspor and Manisaspor teams (p>0,05). Conclusion: Our test findings suggest that only dominant leg peak torque at 60o/s differ significantly with Spor Toto Super Leagueand TFF 1st League football players. This result showed that TFF 1st League and Spor Toto Super League football Players isokinetic strengths were similiar.