Bölgesel amatör liginde mücadele eden futbolcuların mevkilere göre yaralanma kaygı düzeylerinin incelenmesi
Examination of injury anxiety levels of football players competing in regional amateur league according to positions
  1. Tez No: 932801
  2. Yazar: FIRAT GÖKREN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ KORHAN KAVURAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Spor, Sports
  6. Anahtar Kelimeler: Sakatlanma kaygısı, futbol mevkileri, rehabilitasyon, Injury anxiety, football positions, rehabilitation
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Bitlis Eren Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 81
Özet
Bu araştırma, Bölgesel Amatör Lig (BAL) düzeyinde mücadele eden futbolcuların sakatlanma kaygısı düzeylerini incelemeyi amaçlamaktadır. Mevkilere (kaleci, defans, orta saha, forvet) göre sakatlanma kaygısında farklılık olup olmadığı sorgulanmış; aynı zamanda, sakatlık geçmişi, antrenman sıklığı ve gelir durumu gibi değişkenlerin bu kaygı türü üzerindeki etkileri irdelenmiştir. Çalışma kapsamında“Spor Yaralanması Kaygı Ölçeği (SYKÖ)”kullanılmış, veriler 98 erkek futbolcudan çevrim içi anket aracılığıyla toplanmıştır. Elde edilen bulgular, katılımcıların SYKÖ puanlarının genel olarak orta düzeyde seyrettiğini göstermektedir. Ancak Tek Yönlü ANOVA sonucunda, mevkilere göre anlamlı bir farklılık saptanmamıştır. Bu durum, BAL düzeyinde yer alan futbolcuların antrenman ve maç koşullarının benzerliğiyle ilişkilendirilebilir. Profesyonel liglere kıyasla nispeten sınırlı altyapı ve uzman desteği, sakatlık kaygısını“mevkiler üstü”bir mesele hâline getirebilir. Özellikle sakatlık geçmişine sahip futbolcuların oranının yüksek olması (%67,3), mevkiden bağımsız olarak“yeniden sakatlanma korkusu”veya“performans kaybı endişesi”nin yaygınlaştığına işaret etmektedir. Bulgular, sakatlık kaygısını yalnızca pozisyona özgü değil, takımın tamamını ilgilendiren bir sorun olarak ele almanın önemini vurgulamaktadır. Bu bağlamda, BAL seviyesinde çalışan antrenörlerin, sakatlık önleyici programları takım geneline yayması; psikolojik destek süreçlerini, rehabilitasyon planlamalarını ve antrenman yoğunluğunu bütüncül bir bakışla yönetmesi önerilir. Aynı zamanda kulüplerin ve federasyonların, yarı-profesyonel futbolculara yeterli tıbbî ve psikolojik destek mekanizmaları sunarak sakatlık sonrası rehabilitasyon sürecini etkin biçimde desteklemeleri gerekmektedir. Gelecek araştırmalarda ise kadın futbolcularda sakatlık kaygısı, farklı lig seviyelerinin karşılaştırılması ve nitel veri toplama yöntemlerinin kullanılmasıyla daha kapsamlı bulgulara ulaşılması mümkün olacaktır.
Özet (Çeviri)
This study aims to examine the injury anxiety levels of football players competing at the Regional Amateur League (BAL). It was questioned whether there were differences in injury anxiety according to positions (goalkeeper, defender, midfielder, forward); at the same time, the effects of variables such as injury history, training frequency and income status on this type of anxiety were examined. The“Sports Injury Anxiety Scale (SIA)”was used within the scope of the study and data were collected from 98 male football players via an online survey. The findings show that the participants' SIA scores were generally at a moderate level. However, no significant difference was found according to positions as a result of One-Way ANOVA. This situation can be associated with the similarity of training and match conditions of football players at the BAL level. The relatively limited infrastructure and expert support compared to professional leagues can make injury anxiety a“super-positional”issue. In particular, the high rate of football players with an injury history (67.3%) indicates that“fear of re-injury”or“concern about performance loss”has become widespread, regardless of position. The findings emphasize the importance of considering injury anxiety as a problem that concerns the entire team, not just a position. In this context, it is recommended that coaches working at the BAL level should spread injury prevention programs to the entire team; manage psychological support processes, rehabilitation planning and training intensity with a holistic perspective. At the same time, clubs and federations should provide semi-professional football players with adequate medical and psychological support mechanisms and effectively support the post-injury rehabilitation process. In future studies, it will be possible to reach more comprehensive findings by comparing injury anxiety in female football players, different league levels and using qualitative data collection methods.