Anne babası boşanmış ve boşanmamış çocuk ve ergenlerde görülen uyku bozukluklarının incelenmesi
The investigation of sleep disorders of the children and adolescents with divorced and non-divorced parents
  1. Tez No: 577397
  2. Yazar: EDA CİNGÖZ BİLGİÇ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ÖZGÜR YORBIK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Boşanma, Uyku Bozukluğu, Çocuklar için Uyku Ölçeği, Divorce, Sleep Disorders, The Pediatric Sleep Questionnaire
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Maltepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 107
Özet
Bu araştırmanın amacı, boşanmış ve evli annelerin çocuklarında görülebilecek uyku bozukluklarının incelenmesidir. Araştırmanın örneklemi, yaşları 0-18 arasında değişen 94 çocuk ve ergenlerden oluşmaktadır. Araştırmaya katılmış olan kişilere veri toplama amacıyla araştırmacı tarafından oluşturulan boşanmış ve boşanmamış anneler için Kişisel Bilgi Formu ve Çocuklar için Uyku Ölçeği (ÇUÖ) uygulanmıştır. Verilerin analizinde, SPSS 22.0 programı kullanılarak t-testi ve ki-kare analiz yöntemi kullanılmıştır. Elde edilmiş verilerin analizi sonucunda, Çocuklar için Uyku Ölçeği'nin alt faktörleri olan; horlama, nefes alma sorunları, davranış sorunları, diğer sorunlar ile anne babanın boşanmış ve boşanmamış olması durumuna göre anlamlı bir farklılaşma bulunamamıştır. Ancak ölçeğin alt maddeleri olan; uyku esnasında sıçrama-tekmelemelerin görülmesi, yatma esnasında zor rutinlerin, tartışmaların olması, yatma zamanı geldiğinde olumsuz davranışlar sergilemesi, uyanıkken rüyada gibi hissetmesi ve Dikkat Eksikliği Bozukluğu ve Dikkat Eksikliği ve Hiperaktivite Bozukluğu tanısının olması ile anne babanın boşanmış ve boşanmamış olması durumuna göre anlamlı bir farklılaşma olduğu saptanmıştır. Cinsiyet değişkeni açısından incelendiğinde, erkek çocuklarında kız çocuklarına oranla Çocuklarda Uyku Ölçeği'nin Davranış Sorunları alt faktör puanlarının daha yüksek olduğu saptanmıştır. Araştırmaya katılan kişilerin demografik özellikleri (cinsiyet, annenin eğitim düzeyi, çocuğun yaşı) tablolarla incelenmiştir. Araştırmanın sonuçları literatür doğrultusunda tartışılarak, araştırmanın kısıtlılıkları ve önerilere yer verilmiştir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to develop sleep disorders in children of divorced the relationship between children and adolescents with divorced and married mothers. The sample of study consisted of 94 children and adolescents between the ages of 0-18. In order to collect data, Personal Information Form and The Pediatric Sleep Questionnaire. An analysis of the data, statistical analyses were conducted by using SPSS.0 software. As a result of the analysis, there was no significant difference between parental divorce and the factors of the Pediatric Sleep Questionnaire; snoring, breathing problems, behavioral problems and other problems. However, the sub-items of the scale; there was a differentiation between parental divorce and the presence of jump-kicking during sleep, difficult routines, discussions and negative behaviors when the time of bedtime, feeling like a dream while awake and diagnosed with Attention Deficit Disorders and Attention Deficit Hyperactivity Disorders. In terms of gender variable, it was found that the sub-factor scores of Behavioral Problems were higher among boys than girls. The demographic variables (gender, education level the mother, age of children) were examined with tables. The results of the study were discussed in the light of the literature and the limitations and suggestions of the research included.