Anne-babası boşanmış ve boşanmamış ergenlerin algılanan sosyal destek düzeylerinin incelenmesi
The analysis of perceived social support level of adolescents whose mother-father are divorced and undivorced
- Tez No: 333571
- Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET GÜVEN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Psikoloji, Education and Training, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Algılanan sosyal destek, boşanma, ergenlik, Perceived social support, divorce, adolescence
- Yıl: 2012
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gazi Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 108
Özet
Bu araştırma anne-babası boşanmış ve boşanmamış ergenlerin algıladıkları sosyal desteği çeşitli değişkenler açısından incelenmek amacıyla gerçekleştirilmiştir.Araştırma 2011-2012 eğitim öğretim yılında Ankara ili Keçiören ilçesindebulunan MEB?e bağlı toplam yirmi ilköğretim ve ortaöğretim okulunda yapılmıştır. Araştırmanın çalışma grubu bu okulların 8.-9.-10. sınıflarında öğrenim gören ve araştırmaya gönüllü olarak katılan 272 kız, 196 erkek olmak üzere toplam 468 ergenden oluşmaktadır.Araştırmada veriler ?Algılanan Sosyal Destek Ölçeği / ASDÖ-R? ve ?Kişisel Bilgi Formu? ile toplanmıştır. Verilerin analizinde Çift Yönlü Varyans Analizi, t- testi ve Tek Yönlü Varyans Analizi (ANOVA) kullanılmıştır.Araştırma sonuçları; algılanan sosyal desteğin anne-babalarının boşanma durumuna göre anlamlı şekilde farklılaşmadığını, kızların erkeklere göre ve 8.sınıfların 9.sınıflara göre ve ayrıca anne-babası boşanmış ve babası çalışan ergenlerin anne-babası boşanmış babası çalışmayanlara göre daha fazla sosyal destek algıladığınıgöstermektedir. Araştırmada incelenen anne ve baba eğitim düzeyinin ve boşanmış anne-babaya sahip ergenlerin yanında yaşamadığı taraf ile görüşüp görüşmeme, birlikte yaşadığı kişiler, boşanmanın ne kadar süre önce gerçekleştiği, boşanma yaşandığında ergenin yaşı, annenin çalışma durumu, yanında yaşamadığı taraftan maddi destek alma durumu, yanında yaşadığı ve yaşamadığı tarafın yeniden evlenme durumu, kardeş sayısı ve kaçıncı çocuk olduğu değişkenlerinin ergenlerin algıladıkları sosyal desteği anlamlı şekilde farklılaştırmadığı görülmüştür.
Özet (Çeviri)
This research is performed in order to analyse the perceived social supportof adolescents whose parents are divorced and undivorced in terms of various factors.This research was conducted in the district of Ankara Keçiören with total 20 primary/secondary school that depend on Ministry of Education during 2011-2012 academic year. In this study the sample was consisted of 8th, 9th, 10th grade 272 female and 196 male adolescents who are volunteer to participate in the study. In this study, ?Perceived Social Support Scale/ PSSS-R? (Yıldırım 2004) and ?Personel Information Form? were used to collect data. Double Factor Variance Analysis, t test and One Way Variance Analysis (ANOVA) were used in the analysis of data used in study.Results of the study indicated that parents? being divorced doesn?tinfluence the perceived social support of adolescents, girls perceive more social support than boys and 8th grade adolescents perceive more social support than 9th grade adolescents. Besides, it was found that the adolescents who have divorced parents and employed father have higher perceived social support than adolescents who have divorced parents and unemployed father. Another finding of the study is that other variables such as parents? education, meeting or not meeting with the parents, the people who the adolescent live with, the time period afterdivorce,the age of the adolescent when the parents divorced, mother?s employment, financial support from the parents, the parents? marriage afterdivorce, the number of brother / sister and birth order doesn?t differentiate the perceived social support of adolescents significantly.