Değişim sürecindeki örgütlerde sinizm: Teknoloji geliştirme merkezleri (TEKMER) bünyesindeki işletmeler üzerinde bir araştırma
Cynicism in organizations in the process of change: A research on organizations in technology business incubators (TBI)
  1. Tez No: 793770
  2. Yazar: AYŞE KABATAŞ ERTOSUN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AYŞE GÜNSEL
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Örgütsel sinizm, Algılanan Adalet İklimi, Algılanan Örgütsel Destek, Algılanan Örgüt Politikası, Örgütsel Sessizlik, Örgütsel Değişim, Organizational cynicism, Perceived Justice Climate, Perceived Organizational Support, Perceived Organizational Policy, Organizational Silence, Organizational Change
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Yönetim ve Organizasyon Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 129
Özet
Bu çalışmanın amacı; örgütsel sinizmi öncülleri ve sonuçları açısından incelemek ve örgütsel sinizmin boyutlarının değişimin etkinliği üzerindeki etkisi ile değişimin etkinliğinin örgütsel performans üzerindeki etkisini açığa çıkartmaktır. Bu amaçla Doğu Marmara Bölgesi'ndeki 5 aktif TEKMER noktasında kayıtlı, teknoloji odaklı çalışan sektör kuruluşlarından anket tekniği ile veri toplanmıştır. Çalışmada sırasıyla örgütsel sinizm, örgütsel değişim, örgütsel sinizmin öncülleri olarak belirlenen algılanan adalet iklimi, algılanan örgütsel destek, algılanan örgütsel politika, örgütsel sessizlik, değişim ve örgütsel performans kavramlarına dair literatür incelemesi bulunmaktadır. Son kısımda ise toplanan verilerin analiz sonuçları yer almaktadır. PLS-YEM kullanarak yapılan yapısal eşitlik analizi sonucunda özetle şu sonuçlara ulaşılmıştır: Adalet iklimi örgütsel sinizmin bilişsel boyutunu negatif yönde; algılanan örgütsel destek örgütsel sinizmin tüm boyutlarını negatif yönde; algılanan örgütsel politika örgütsel sinizmin duyuşsal tepki ve davranışsal boyutlarını pozitif yönde etkilemektedir. Örgütsel sessizlik örgütsel sinizmin boyutları üzerinde bir etkiye sahip değildir. Örgütsel sinizmin bilişsel boyutu değişimin etkinliğini negatif yönde; değişim etkinliği nicel ve nitel performansı pozitif yönde etkilemektedir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study; to examine organizational cynicism in terms of its antecedents and consequences, and to reveal the effect of organizational cynicism's dimensions on the effectiveness of change and the impact of the effectiveness of change on organizational performance. For this purpose, information was collected from the technology-oriented sector organizations registered at 5 active TEKMER points in the Eastern Marmara Region by survey technique. Data were collected from these companies by the survey technique. In the study, there is a literature review on the concepts of organizational cynicism, organizational change, perceived justice climate, perceived organizational support, perceived organizational policy, organizational silence, change and organizational performance, which are determined as the antecedents of organizational cynicism, respectively. In the last part, the results of the analysis of the collected data are included. As a result of the structural equation analysis using PLS-SEM, the following results were obtained: Justice climate negatively affects the cognitive dimension of organizational cynicism; perceived organizational support negatively affects all dimensions of organizational cynicism; perceived organizational policy positively affects the affective response and behavioral dimensions of organizational cynicism. Organizational silence has no effect on the dimensions of organizational cynicism. The cognitive dimension of organizational cynicism negatively affects the effectiveness of change; change effectiveness affects quantitative and qualitative performance positively.