Consolida armeniaca (stapf ex huth) schröd bitkisi çiçeklerinin flavonoitleri yönünden analizi
  1. Tez No: 57761
  2. Yazar: MUSTAFA KÜÇÜKİSLAMOĞLU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HASAN BASRİ ŞENTÜRK
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Kimya, Education and Training, Chemistry
  6. Anahtar Kelimeler: Flavonoit, Kromatografik Metodlar, NMR, FAB-MS, Flavonoids, Chromatography, Spectroscopic Methods, NMR, FAB-MS. VI
  7. Yıl: 1996
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Fen Bilimleri Eğitimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 230
Özet
ÖZET Bu çalışmada, Gümüşhane-Bayburt yöresinde yetişen, endemik ve tek yıllık bitki olan Consolida armenica (Stapf ex Huth) Schröd bitkisi çiçekleri flavonoitleri yönünden incelendi. Bitki çiçekleri açık havada kurutulduktan sonra toz haline getirildi. Sokslet ekstraksiyon cihazında 12 saat metanol ile ekstraksiyona tabi tutuldu. Elde edilen ham ekstre suda çözülüp, sırasıyla petrol eteri, kloroform ve etil asetatla ekstraksiyona tabi tutuldu. Flavonoitleri içeren etilasetat ekstresi siükajel kolon kromatografisine yerleştirilip etilasetat ile elue edildi. Preparatif ince tabaka kromatografiyle üç adet flavonoit saf olarak elde edildi. Saf olarak elde edilen maddelerin yapılan *H NMR, 13C NMR, COSY, DEPT, FAB-MS, İR ve UV spektrumlanyla aydınlatıldı. Ayrıca bu üç maddenin piridin/asetik anhidrid içinde asetil türevi hazırlandı. Sentezlenenen maddelerin yapılan !H NMR, 13C NMR, COSY, DEPT, HETCOR, NOESY ve FAB-MS spektrumlanyla ayınlatıldı. Aym zamanda petrol eteri ve klorofom ekstreleri birleştirilerek silikajel kolona uygulandı. Uygun solvan sistemleriyle elue edildikten sonra preparatif ince tabaka kromatografisinden üç adet saf doğal bileşik elde edildi. Bu bileşiklerin yapısı *H NMR, 13C NMR, COSY, DEPT ve EI-MS spektrumlanyla aydınlatıldı.
Özet (Çeviri)
SUMMARY Analysis of Flavonoids From Consolida armeniaca (Stapf ex Huth) Schröd. Flowers In this study, Consolida armeniaca (Stapf ex Huth) Schröd. flowers were studied. Flowers were dried on air and blended then extracted with methanol in Soxhlet Extractor for 12 h. Methanol was evaporated to dryness under vacuum at 35-40 °C. Extracts were dissolved in water and extracted with petroleum ether, chloroform and ethyl acetate successively. Flavonoid containing ethyl acetate extracts were subjected on silica gel column and eluted with ethyl acetate. Three flavonoids were isolated with preparative thin layer chromatography. Structures of three flavonoids were elucidated by spectroscopic methods using H NMR, 13C NMR, DEPT, 2D-COSY and FAB-MS. Each flavonoid was treated with acetic anhydride/pyridine. Structures of acetylated flavonoids were elucidated by *H NMR, BC NMR, DEPT, 2D-COSY, HETCOR, NOESY and FAB-MS. In the same time, petroleum ether and chloroform extracts were combined and subjected silica gel column. Eluted with suitable solvent. Three natural products were isolated. Structure of these compounds were elucidated by H NMR, C NMR, DEPT, 2D-COSY and EI-MS.