Mustafa Taviloğlu koleksiyonu'nun müzeye dönüşüm sürecinde kalıcı koleksiyon sergisinin hazırlanması ve müze koleksiyonunun değerlendirilmesi için öneriler
Preparation of permanent collection exhibition for Mustafa Taviloğlu's collection, the process of museum convertation and suggestions for evaluation of museum collection
- Tez No: 577636
- Danışmanlar: PROF. DR. BURCU PELVANOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Müzecilik, Sanat Tarihi, Museology, Art History
- Anahtar Kelimeler: Müzecilik, Koleksiyon Seçkisi, Modern Sanat, Çağdaş Sanat, Museology, Collection Selection, Modern Art, Contemporary Art
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sanat Tarihi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Müzecilik Sanat Dalı
- Sayfa Sayısı: 267
Özet
“Mustafa Taviloğlu Koleksiyonu'nun Müzeye Dönüşüm Sürecinde Kalıcı Koleksiyon Sergisinin Hazırlanması ve Müze Koleksiyonunun Değerlendirilmesi İçin Öneriler”konulu yüksek lisans tezimde sergi önerisi sunmak için öncelikli olarak koleksiyon değerlendirilmiştir. Mustafa Taviloğlu'nun ilk yapıt almaya başladığı 1972 senesinden günümüze kadar olan süreçte koleksiyonun nasıl oluştuğu anlatılmıştır. Oluşum yılları Türkiye'de dönemin sanat piyasası ve ülkenin sosyo-ekonomik durumuna değinilerek verilmiştir. Koleksiyonda yapıtları yer alan sanatçılar bağlı oldukları kuşak içerisinde ele alınmıştır. Koleksiyonun sergi önerisi sunulmadan önce bir müzede sergi tasarımının nasıl olacağı anlatılmıştır. Sonrasında Mustafa Taviloğlu koleksiyonundan oluşabilecek sergi önerisi ile ilgili seçkiler tasarlanmıştır. Bu seçkiler yapıtların görselleri ile birlikte verilmiştir. Kalıcı sergi önerisinin yanında, süreli sergi önerisi de sunulmuştur. Mustafa Taviloğlu Koleksiyonu, tezin sonuç kısmında değerlendirilmiştir. Koleksiyonda yer alan yapıtların listesi alfabetik olarak ek kısmında verilmiştir.
Özet (Çeviri)
In order to present an exhibition proposal in my master thesis on 'Preparation Of Permanent Collection Exhibition For Mustafa Taviloğlu's Collection, The Process Of Museum Convertation And Suggestions For Evaluation Of Museum Collection' the collection was evaluated as a priority. It has been explained how this collection has created from the very begining up to present by mentioning how Mustafa Taviloğlu started from 1972 when he began to collect his first arts Collection's development years has been clarified by reffering the art market in Turkey and country's socio-economic situation. The artists whose works are included in the collection are dealt with in their generation. It has been presented how the exhibition design will be in a museum before the exhibition's presentation proposal Afterwards, the exhibition proposal which can be from the selection of Mustafa Taviloğlu's collection has been designed These selections have been given with the visuals of the works. In addition to the permanent exhibition proposal, the term exhibition proposal is also presented. Mustafa Taviloğlu Collection was evaluated in the conclusion part of the thesis. The list of works in the collection is given alphabetically in the appendix.