Sürdürülebilir turizm hareketi olarak slow food: Germiyan örneği
Slow food as a sustainable tourism movement: The case of Sermiyan
- Tez No: 577684
- Danışmanlar: PROF. DR. İSMAİL GEZGİN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Turizm, Tourism
- Anahtar Kelimeler: Slow Food, Yavaşlık, Sürdürülebilirlik, Sürdürülebilir Turizm, Germiyan, Slow Food, Slowness, Sustainability, Sustainable Tourism, Germiyan
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Turizm Rehberliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 125
Özet
1986'da İtalya'da başlayan ve 1989 yılı itibariyle uluslararası boyuta ulaşan Slow Food bugün 160 ülkede binlerce üyesiyle dünyaya daha kaliteli bir yaşam sunuyor. Slow Food soframızdan gezegenimize uzanan yolda yok olmakla karşı karşıya olan yüzlerce besinin devamlılığını sağlarken ekolojik sistemi de koruyor. 1980'lerde gündeme gelen sürdürülebilirlik de benzer hedefleri taşıyor. Yaşayabileceğimiz yeni bir dünya yok ve kendimizden öte gelecek nesillerin her geçen gün daha fazla kirlenen ve hızlanan bu dünyada hayatlarını nasıl sürdürebileceğini düşünmek zorundayız. Turizmin dünya genelinde en büyük hizmet sektörlerinden biri olduğunu biliyoruz. Ancak bu hizmet sektörünün çevreye mümkün olan en az zararı vermesini sağlamak adına sürdürülebilir turizmin ilke ve amaçlarını uygulamalıyız. Çalışmamızda gelecek nesillerin sosyal, kültürel, çevresel ve ekonomik yaşamını ön planda tutarak Slow Food ve sürdürülebilir turizmi bir araya getirdik. Geleceği korumaya yönelik bu iki farklı alanın birlikte sağladıkları yararları araştırmayı ve ortaya çıkan sonuçların ilerleyen yıllarda göz önünde bulundurulmasını, buradan yola çıkarak yeni bir alternatif turizm hareketi sunmayı amaçladık. Araştırma alanı olarak Germiyan köyünü, araştırma yöntemi olarak ise yarı yapılandırılmış görüşme ve yapılandırılmamış gözlem tekniklerini kullandık. Çalışma grubu için seçtiğimiz kişileri amaçlı örneklem yöntemlerinden ölçüt örnekleme yöntemi ile belirledik. Germiyan'ın yerel halkından 8 kişi ve Çeşme'den köyde Slow Food hareketlerine öncülük eden 2 kişi ile 2 haftalık süreçte çalışmamızı yürüttük. Yapılandırılmamış gözlem tekniğini ise Beşinci Germiyan Festivali ve görüşmeler esnasında kullandık. Slow Food'un turizme ve günlük yaşama etkisini araştırdığımız bu çalışmanın bulgularına dayanarak Slow Food'un uygulandığı yerde olumlu yönde değişikliklere sebebiyet verdiği sonucuna vardık. Hareketin Germiyan'da başarısız olma sebepleri de elde ettiğimiz sonuçlar arasında yer aldı.
Özet (Çeviri)
Beginning in Italy in 1986 and reaching an international dimension as of 1989 Slow Food now has thousands of members in 160 countries and offers a higher quality life for the world. Slow Food protects hundreds of tastes from extinction while doing that it also protects the ecosystem. We do not have another world to live so we should think how the next generation could live in a world, which is getting more polluted and more deteriorating each day. It is a known fact that tourism is one of the largest service industries in the world but we should not let this industry harm the environment. Therefore, we should exert the principals and the objectives of sustainable tourism. This study is designed to examine Slow Food and sustainable tourism together, while giving particular importance to next generations' social, cultural, economic life. Researching the mutual benefits of these two different fields on protecting the future, we aimed to submit a new type of a sustainable tourism movement based on these results. The research is based on Germiyan village and the research methods are semi-structured interview and unstructured observation technique. The data is collected from 8 residents of the village and 2 people from Cesme, who have leaded the Slow Food movement in Germiyan. The research is completed in 2 weeks and the unstructured observation technique in 5th Germiyan Festival is applied. Based on the results of our study, which we have researched the effect of Slow Food in tourism and daily life, it is concluded that Slow Food has a positive impact on the places and locals. This study also comprises the reasons why Slow Food movement has failed in Germiyan village.