Sürdürülebilir turizm kapsamında cittaslow(sakin kentler birliği) hareketinin Tirebolu kent örneği(Giresun-Türkiye )'nde uygulanması
The appliatin of cittaslow (slow cities union) movement in the case of Tirebolu (Giresun-Turkey) in the scope of sustainable tourism
  1. Tez No: 577946
  2. Yazar: AYŞEGÜL DİKMEN KAZANCI
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ÖNER DEMİREL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Peyzaj Mimarlığı, Landscape Architecture
  6. Anahtar Kelimeler: Cittaslow, Sürdürülebilir Turizm, Tirebolu, Cittaslow, Sustainable Tourism, Tirebolu, Slow Food
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Peyzaj Mimarlığı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 115
Özet
Günümüzde kentleşmenin doğal değerler üzerindeki olumsuz etkisinin her geçen gün artması, kentleşmeye bağlı çevresel kirliliklerin insan sağlığı üzerindeki etkilerini arttırması gibi olumsuz gelişmeler, kenti oluşturan tüm ilgi gruplarını,“ekolojik kent yenileme ve yaşanabilir sağlıklı kent”oluşturma yönünde motive ederek alternatif görüşler ortaya atılmasına neden olmuş ve bütün bu arayışların sonucu olarak kentler ve yaşam çevreleri farklı kent senaryoları ile karşı karşıya kalmıştır. Bu yaklaşımlardan biri de insan yapısı çevrede (man made environment) yaşam kalitesinin yükseltilmesine dönük sürdürülebilir yaşam sistemleri oluşturmak amacıyla 1999 yılında İtalya'da başlayan ve bütün Dünya'ya yayılan Cittaslow (sakin kent) Hareketi'dir. Dünyada ve ülkemizde yeni yeni gelişmekte olan bir kavram olarak yavaş şehir hareketinin tenelinde yöre sakinlerinin kendi bölgelerine karşı öz bilinç oluşturması, daha sonra bunu koruyarak sürdürmesi yer almaktadır. Bu durum, yaşayanlar ve yaşanan yer açısından, yaşanabilir, sürdürülebilir ve yerel kimlik ve geleneklerin korunduğu yüksek bir farkındalık yaratmaktadır. Bu çalışma, Cittaslow Sakin Kentler Birliği'ne üyeliği gerçekleştirmek üzere müracaat eden Tirebolu (Giresun) ilçesi'nin Birliğe kabul edilmesi için yerine getirmesi gereken 7 kriter ve alt kriterlerin gerektirdiği süreci tanımlamakta ve yapılan iş ve eylemler temelinde sorgulanmaktadır. Ayrıca bu çalışmada sürdürülebilir turizme hizmet eden, çevresel ve kültürel dokunun korunduğu, yöresel mutfak, müzik, sanat ve folklor öğelerinin ön planda tutulduğu değerler bütünü tanımlanmakta ve geleceğe yönelik olarak Tirebolu ilçesinın taşıdığı turizm potansiyeli üzerinde değerlendirmeler yapılmaktadır.
Özet (Çeviri)
Nowadays, negative developments such as the increasing negative impacts of urbanization on the natural values with each passing day, the increasing impact of environmental pollution caused by urbanization on human health has motivated all interest groups that make up the city to put forward alternative ideas on creating an“ecological city renewal and a livable healthy city”and as a result of all these search process have cities and living environments have started to be faced with different city scenarios. One of these approaches is the Cittaslow Movement aimed at creating sustainable living environments in order to increase quality of life in a man-made environment which started in Italy in 1999 and spread to the entire World. As a newly developing concept in the world and in our country, the cittaslow movement is based upon the locals creating self-consciousness for their own region and then creating and sustaining this self-consciousness. In terms of place and those who live in it, this creates high self-consciousness in which sustainable and local identities and traditions are protected. This research is carried out for the acceptance of the district of Tirebolu (Giresun), which has applied for membership in Cittaslow Slow Cities Association,7 criteria and sub-criteria required to fulfill the process defined by the task and actions are questioned on the basis of. The implementation of the slow movement is a new developing concept in the world and in our country the understanding of the slow city is associated with the tourism sector. In addition, in this study, in the scope of the Cittaslow concept, which serves the sustainable tourism, preserves the environmental and cultural texture, and places the elements of regional cuisine, music, art and folklore at the forefront, the tourism potential for the district of Tirebolu will be assessed.