Çağdaş Türk resim sanatında soyutlamacı resim anlayışı ve Seyyit Bozdoğan
Abstraction painting in contemporary Turkish painting and Seyyit Bozdoğan
- Tez No: 577739
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ PINAR YAZKAÇ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
- Anahtar Kelimeler: Çağdaş, Soyut, Sanat, Resim, Contemporary, Abstract, Art, Painting
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dumlupınar Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Resim Ana Sanat Dalı
- Sayfa Sayısı: 115
Özet
Bu araştırmanın amacı Türk ve Dünya Resim sanatına damga vurmuş, dönemlere göre farklı anlayışlar benimseyerek Türk ve Dünya Resim Sanatına zenginlik katan Seyyit Bozdoğan ve eserlerini Türk Resim sanatı açısından irdelemek ve okuyucuyu bu açıdan bilgilendirmektir. Çalışmada araştırma yöntemlerinden literatür taraması kullanılmış ve sanatçı ile görüşme(röportaj) yapılmıştır. Röportaj sorularının hazırlanmasında araştırmacı tarafından bir soru havuzu oluşturulmuş soru havuzunda bulunan sorular danışmanın değerlendirmesine sunulmuştur. Danışman onayıyla, 13 soru röportaj soruları olarak belirlenmiştir. Seyyit Bozdoğan'ın hayatı, sanat yaşamındaki doğuşu, gelişimi, zaman içinde etkileşim yaşadığı ve sanatına yön veren akım türleri ve sanatsal diğer özellikleri irdelenerek oluşturduğu sanat eserleri karşılaştırılmıştır. Sanat eserlerini meydana getirirken kullandığı teknik bilgiler ile toplumsal olgulara eleştirel bakan yapısı yerine, son dönem işleri dikkate alınarak incelenmiş ve bulgular eşliğinde Türk ve Dünya resim tarihindeki etkileri ortaya konmuştur.
Özet (Çeviri)
The aim of this research is to examine Seyyit Bozdoğan and inform the readers about his works of art. Seyyit Bozdoğan marked and enriched the Turkish and world art of painting by adopting different understandings in different periods. In the study, literature review, one of the qualitative research methods, was employed, and an interview was conducted with the artist. The questions for the interview were prepared by the researcher and presented to the thesis advisor. 13 of these questions were identified to be the interview questions with the approval of the thesis advisor. Seyyit Bozdoğan's works of art were compared by taking into consideration his life, his birth and development within his art life, the kinds of art movements that he interacted with and that directed his art, and other artistic features. The technical information he used in the creation of his art were examined by considering the characteristics of the period he lived in, and his influences on Turkish and world history of painting were revealed with the findings.