Eating disorder status of individuas applying to nutrition and diet policlinic of a private hospital located in Istanbul and relation of obesity history and previous diet
İstanbul'da özel bir hastanenin beslenme ve diyet polikliniğine zayıflamak amacıyla başvuran bireylerin yeme davranışı bozukluğu ile obezite geçmişi ve geçmişteki diyet sıklığının ilişkisi
  1. Tez No: 577771
  2. Yazar: MERVE SARAÇ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ BİNNUR OKAN BAKIR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Beslenme ve Diyetetik, Nutrition and Dietetics
  6. Anahtar Kelimeler: Diyet Sıklığı, Yeme bozuklukları, Obezite Geçmişi, Yeme Tutum Testi-40, Diet Frequency, Eating Disorders, Previous Obesity History, Eating Attitude Test- 40
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Yeditepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Beslenme ve Diyetetik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 71
Özet
Bu çalışmanın amacı; İstanbul'da Özel Bir Hastanenin Beslenme ve Diyet Polikliniğine Zayıflamak Amacıyla Başvuran Bireylerin Yeme Davranışı Bozukluğu ile Obezite Geçmişi ve Diyet Sıklığının İlişkisisinin değerlendirilmesidir. Araştırmaya Aralık 2017- Mayıs 2018 tarihleri arasında, 202 katılımcı dahil edilmiştir. Katılımcıların yaş, cinsiyet, boy, kilo bilgileri, geçmiş obezite/fazla kilo varlığı ve diyet yapma sıklıkları sorgulanmıştır. Yeme davranışında bozulmayı saptamak için Yeme Tutum Testi-40 (YTT-40) kullanılmıştır. Çalışmadan elde edilen verilere göre toplam 202 katılımcının, %24.3 (n=49)'ünün YTT-40 kesme puanının 30'un üstünde olduğu saptanmıştır. Katılımcıların %16.8 (n=34)'i okulöncesi dönemde obezite/fazla kilo sorunu olduğunu bildirmiştir. Katılımcıların %33.2 (n=67) 'si son 6 ay içinde hiç diyet yapmadıklarını belirtirken, %31.2'si ise son 5 yıl içinde“hatırlamadığım kadar çok”diyet yaptığını belirtmiştir. Okul öncesi obezite öyküsü ile ölçek puanları arasında anlamlı bir ilişki bulunurken, okul çağı ve ergenlik dönemi ile anlamlı bir ilişki gözlenmemiştir. Bununla birlikte Son 6 ay,1 yıl, 3 yıl ve 5 yıl içinde“hiç diyet yapmadım”diyenlerin oranı, ölçek puanına göre normal grupta anlamlı derecede yüksek bulunurken (p=0.001), son 6 ay ve son 3 yıl içinde“hatırlamadığım kadar çok”diyet yaptım diyenlerin oranı (p=0.006), (p=0.001); son 1 yıl içinde“3-10 kez”diyet yaptım diyenlerin oranı bozulmuş yeme tutumu olan grupta anlamlı derecede yüksek bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
The aim of this study; to evaluate the relationship between Eating Disorder Status and obesity history and previous diet frequency in individuals who applied to Nutrition and Diet policlinic of Private Hospital in Istanbul. The study included 202 participants between December 2017 and May 2018. Age, gender, height, weight, obesity/overweight history and diet experience in the past was questioned. Eating Attitude Test-40 (EAT-40) was used in order to detect Impaired Eating Behavior. It was found that, 24.3% (n=49) had a high risk of eating disorder according to EAT-40 cut-off score and 16.8% (n=34) of the participants reported obesity/overweight in preschool period. While 33.2% of the participants stated that they did not have any diet in the last 6 months, 31.2% of the participants stated that were too much dieted in the last 5 years. There was a significant relationship between pre-school obesity/overweight history and EAT-40 scores. There was no significant relationship was found between school age and adolescence period and scale score. There was a significant relationship between the dietary frequency in the last 6 months and scale scores (p=0.001). The rate of those who did not have any diet in last 6 months, 1 year, 3 years, 5 years was significantly higher in the normal group regarding eating attitude (p=0.001) while the rate of those who had diet too much in last 6 months and 3 years (p=0.006), (p=0.001) and dieted 3-10 times in last year (p=0.039), was significantly higher in impaired eating attitude group.