Osmanlı tarih yazıcılığında Türkmen hanedanları 'Akkoyunlular ve Karakoyunlular'
Turkmen dynasties in Ottoman historiography 'Aqquyunlus and Karaqoyunlus'
  1. Tez No: 577889
  2. Yazar: SUBHANA ABBASLI
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SEYFETTİN ERŞAHİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Tarih, History
  6. Anahtar Kelimeler: Akkoyunlu Devleti, Karakoyunlu Devleti, Osmanlı Deveti, Uzun Hasan, Timur, Fatih Sultan Mehmed, Kara Yusuf, Aqquyunlu States, Qaraqoyunlu States, Ottoman States, Uzun Hasan, Timur, Fatih Sultan Mehmed, Gara Yusuf
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İslam Tarihi ve Sanatları Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İslam Tarihi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 108
Özet
Moğol istilası sırasında Anadolu'ya göç eden Türkmen nüfuzunun, Anadolu'nun Türkleşmesinde ve İslamlaşmasında önemli rolü olmuştur. Bu Türkmen aşiretleri birer konfederasyonu olan Akkoyunlu ve Karakoyunlu Devletleri, Ön Aysa Türk İslam Tarihinin ayrılmaz bir parçasını oluşturmaktadır. Bu çalışmanın amacı Osmanlı tarih yazarlarının Akkoyunlu ve Karakoyunlu Devletlerine karşı yaklaşımlarını ortaya koymaktır. Çünkü Osmanlı tarih yazıcılığına baktığımız zaman iki Türk imajıyla karşılaşıyoruz. Bunlardan birincisi Osmanlı Devleti'nin kurucusu, bir Türkmen olan Kınık boyu Türkleridir. İkincisi ise Osmanlı'nın Anadolu politikasında rakipleri olan Türkmen imajıdır. Bu Türkmen hanedanlarını Osmanlı için büyük bir tehlike olarak gören Osmanlı tarih yazarları, Türkmenleri düşman konumunda kaleme almışlardır. Biz bu araştırmamızda, Osmanlı kaynaklarından hareketle Akkoyunlu ve Karakoyunlu Devletlerine dair kavramları , siyasi münasebetleri incelemeye çalıştık.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT The Turkmen population, who migrated to Anatolia during the Mongol invasion, played an important role in the Turkification and Islamization of Anatolia. The Aqquyunlu and Qaraquyunlu States, which had confederation of these Turkmen tribes, form an integral part of the Turkic Islamic history of the Pre Asia. The aim of this study is to reveal the approach of Ottoman historical writings against the Aqquyunlu and Qaraquyunlu States. Because when we look at Ottoman historiography we encounter two Turkish images. The first of these is the Kınık tribe Turks, who were the Turkmen, and were the founder of the Ottoman Empire. The second is the image of Turkmen, who were their rivals in the Ottoman policy of Anatolia. The Ottoman history writers, who saw these Turkmen dynasties as a great danger for the Ottomans, wrote the Turkmen as enemies. In this study, we tried to examine the concepts of daid and political influences to the Aqquyunlu and Qaraquyunlu States from the Ottoman sources.