Hidrografik ve oşinografik etüt raporlarının güncellenen IHO standartlarına göre geliştirilmesi
Improving hydrographic and oceanographic survey reports according to updated IHO standards
  1. Tez No: 577972
  2. Yazar: TURGAY MERT
  3. Danışmanlar: PROF. DR. CEM GAZİOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Deniz Bilimleri, Marine Science
  6. Anahtar Kelimeler: Uluslararası Hidrografi Organizasyonu, hidrografi, oşinografi, etüt raporu, geliştirme, International Hydrography Organization, hydrography, oceanography, survey report, improvement
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Deniz Bilimleri ve İşletmeciliği Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Denizel Çevre Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 78
Özet
Bu çalışmada Hidrografik ve Oşinografik Etüt Raporlarının, Uluslararası Hidrografi Organizasyonu (IHO) standartlarındaki gelişmelere istinaden geliştirilmesi hedeflenmiştir. Geliştirilmesine ihtiyaç duyulan konulara yönelik olarak konunun uzmanlarına üç aşamalı Delphi uygulaması yapılmış ve çıkan sonuçlara göre etüt raporu formatı geliştirilmiştir. Çalışma kapsamında; mevcut uygulamada iki ayrı format olarak kullanılan Hidrografik Etüt Raporu ve Oşinografik Etüt Raporu formları birleştirilerek Hidrografik ve Oşinografik Etüt Raporu formu haline getirilmiş, hali hazırda kullanılan rapor formatlarının içeriği güncel gelişmeler ışığında geliştirilmiş ve oluşturulan Hidrografik ve Oşinografik Etüt Raporu formunun ana ve alt başlıkları detaylı olarak açıklanmıştır. Dinamik olarak değişen hidrografik ve oşinografik değerlere ait bir örüntü elde edilebilmesi ve etüt icra edilen deniz sahasının karakteristiğinin ortaya çıkarılması amacıyla bu ölçümlerin belirli bir süreye bağlanması yerine yeterli bilginin elde edilmesinin amaç edinilmesi öngörülmüştür. Her bir kıyı yapısı ve deniz içi mühendislik faaliyeti için yapılması gerekli ölçümlerin, sadece faaliyetin icra edileceği dar alanla kısıtlanmayıp, yaklaşma sularını da içerecek şekilde geniş bir saha olarak araştırılmasının yapılması ve bu hususun etüt raporu formatına ilave edilmesi sağlanmıştır.
Özet (Çeviri)
This study sets out to improve the Hydrographic and Oceanographic Survey Reports in the light of the developments in International Hydrography Organization (IHO) standards. Delphi technique has been implemented on the issues that need to be improved with specialists' feedback, and a survey report has been designed based on the results. In this study, the Hydrographic Survey Report and Oceanographic Survey Report Forms that are currently in use have been combined into one document as the Hydrographic and Oceanographic Survey Report Form. Contents of the existing format of these two reports have been updated in the light of recent developments, and the new Hydrographic and Oceanographic Survey Report Form has been explained in detail by presenting its headings and subheadings. It is anticipated to take as a goal for accumulating of adequate knowledge to obtain a pattern of dynamically changing hydrographic and oceanographic variables and to acquire characteristics of the survey field rather than associating these values to a certain time limit. It is extended to the above-mentioned survey report format that the necessary measurements for each coastal structure and engineering activity should be carried out at an extended water field that is not only limited to the area where the activities take place but also the wide enviroment of the working area.