Heykelde ahşap- metal maden kullanımı ve malzeme uyumu
Wood-metal mi̇ne usage and material adaptation in sculpture
  1. Tez No: 578006
  2. Yazar: OKAN KARATAŞ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ÖNDER YAĞMUR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: El Sanatları, Güzel Sanatlar, Sanat Tarihi, Crafts, Fine Arts, Art History
  6. Anahtar Kelimeler: Heykel, Sanat, Metal Ahşap Uyumu, Metal Ahşap Malzeme, Sculpture. Art, Metal and Wood Adaptation, Metal And Wood Material
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Güzel Sanatlar Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Heykel Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 184
Özet
Sanatta ahşap ve metal malzemenin, tarih boyunca süregelen bir kullanımı mevcuttur. İki malzemenin bir arada kullanılmasının sebepleri, hem kendi aralarında hemde birbirlerinin ara-sındaki uyumlar incelenmeye çalışılmıştır. Bu çalışmada bu iki malzemenin hangi evrelerden geçtiğini ve sanatta veya günlük hayatta ne denli kullanıldığı işlenmiştir. Sanatçıların ahşap veya metal malzemeyi neden seçtiği, seçilen malzemenin dönemine ve sergileneceği alanı, nasıl şekillendirmiş olduğu ifade edilmiştir. Çalışmanın birinci bölümde ahşap malzemenin yüzyıllar içerinde değişerek sanatta yer edinme süreci işlenmiştir. Ahşap heykel uygulamaları yapılırken kullanılan ve özellikle kay-bolmaya yüz tutmuş araç ve gereçler resimli ve yazılı olarak anlatılmıştır. Antik mısırdan başla-yan ahşap malzemenin sanattaki serüveni, günümüz modern dünyana etkileri ve hala kullanılan geleneksel ve modern ahşap koruma tekniklerini, anlatmak hedef alınmıştır. Devam eden süreçte metal malzemenin bilinen ana araç gereçlerden ziyade unutulmaya yüz tutmuş veya gözden kaçmış olan teknik ekipmanlar ele alınmıştır. Metal malzemenin doğa ko-şulları ve deformasyonlara karşı hangi koruyucu malzemeleri kullanılarak, önüne geçebileceği konusu ele alınmıştır. Metal malzemenin, ahşap malzemeye kıyasla doğada daha zor ve geç bulunmasına rağmen, bu malzemeyi kullanan medeniyetler ve heykeltıraşlar incelenmeye çalı-şılmıştır. Çalışmanın sonuç kısmında, hem ahşap hemde metal malzeme ile ilgili teknik ve estetik bil-giler verildikten sonra bu iki malzemenin birbirine uyumu, aynı zamanda bu iki malzemeyi kul-lanan heykeltıraşların çalışmaları incelenmeye çalışılmıştır. Saplanılan bilgiler ışınında ahşap ve metal malzemenin birbirine uyumlu olmasının sebepleri, ortaya çıkarılmaya çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
Wood and metal materials are used in art throughout history. The reasons fort he use of two materials together, and the harmony between each other and each other were investiga-ted. In the study, it is aimed to examine the phases of these two materials and how much they are used in art or in daily life. Why choses wood and metal materials of artists the period of the selected material and the area of exhibition was expressed in how was it shaped. In the first part of the study, the process of taking place in art has been studied by chan-ging the wooden material within centuries. Tools and materials are described in Picture and in writing which is used in the construction of wooden sculpture application and especially fa-cing extinction. It is aimed to explain the adventure of wooden material starting from ancient Egypt, its effects on the modern World and the traditional and modern wooden preservation techniues, which are still used. In the ongoing process, technical equipment that has been forgotten or overlooked rather than the main tools of metal material was being under debated. The against natural conditions and deformations of metal can be examined by using which protective materials. Although metal material was found more difficult and late in natüre than wood material, civilizations and sculptures that using this material were tried to be studied. In the conclusion of the study, after was given technical and aesthetic information about both wood and metal material, the work of the sculpture who used these two materials was studied. In the light of the information found, the reasons fort he matching of wood and me-tal materials were tried to be revealed.