Örgütsel sinizm düzeylerinin iş tatminine olan etkisi
The effect of organizational cynicism levels on job satisfaction
- Tez No: 578097
 - Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ HÜRRİYET BİLGE
 - Tez Türü: Yüksek Lisans
 - Konular: İşletme, Business Administration
 - Anahtar Kelimeler: Sinizm, Örgütsel Sinizm, İş Tatmini ve Faktör Analizi, Cynicism, Organizational Cynicism, Job Satisfaction and Factor Analysis
 - Yıl: 2019
 - Dil: Türkçe
 - Üniversite: Manisa Celal Bayar Üniversitesi
 - Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
 - Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
 - Bilim Dalı: Yönetim ve Organizasyon Bilim Dalı
 - Sayfa Sayısı: 84
Özet
Örgüt kavramı genelde bir kişinin, belli bir amacı gerçekleştirebilmek ya da sorunu çözebilmek için yeterli olmadığı durumlarda ortaya çıkmaktadır. Örgüt, belirli bir sayıda bireyin belirlenmiş amaç/amaçlar etrafında bir araya gelmiş olduğu yapılardır. Örgütün başarısını ise, bünyesinde barındırdığı çalışanlarının iş arkadaşlarıyla ilişkileri ve işletme yönetimine karşı olan bakış açıları belirlemektedir. Yaptığı işten tatmin olan çalışanlar, genellikle örgütüne karşı daha pozitif duygular, tutumlar ve davranışlar sergileyebileceklerdir. Literatürde örgütsel sinizm; birey, grup, ideoloji, sosyal yapı, ya da örgütlerine karşı güvensizlik ve hayal kırıklığı gibi negatif duygularla karakterize edilen bir tutum olarak tanımlanabilmektedir. Çalışmada, İstanbul'da özel sektörde faaliyet gösteren bil işletme çalışanlarının demografik özellikleri ile örgütsel sinizm alt boyutları ve iş tatminiyle arasındaki ilişkiler ele alınıp incelenmiştir. İşletme çalışanlarının demografik değişkenleri bağımsız değişken ve örgütsel sinizm alt boyutları ve iş tatmini boyutu ise bağımlı değişken olarak araştırmaya dahil edilmiştir. Çalışmada elde edilen veriler SPSS for Windows 21.0 Paket Programı kullanılarak Güvenirlilik ve Faktör Analizi Testleri, t-Testi, Tek Yönlü ANOVA ve Korelasyon analizi ile incelenmiştir. Analiz sonucunda, örgüt çalışanlarının yaşları arttıkça, örgütsel sinizmin sadece bilişsel boyut üzerinde fark oluşturduğu ve yine çalışanların sağlıklı olanlarının, bedensel/ruhsal bir hastalığa sahip olanlara göre işlerinden daha fazla tatmin oldukları belirlenmiştir. Korelasyon analizi sonucunda ise, örgütsel sinizm boyutları kendi aralarında doğrusal ve pozitif yönde orta düzey ve iş tatmini ile örgütsel sinizm alt boyutları arasında doğrusal ve negatif yönde orta düzeye yakın bir ilişki olduğu belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
The concept of organization often forms when a person is not efficient enough to accomplish a specific purpose or solve a problem. An organization is a group of people that come together for a particular purpose. The success of the organization is determined by the core employees relations with their colleagues and their perspectives on the business management. The employees who are satisfied with their work, usually display more positive emotions and manners towards the organization. Organizational cynicism is the attitude defined by negative emotions such as disappointment, and distrust towards organizations, ideologies, groups, individuals or social structures. İn this study, the relationship between demographic characteristic and organizational cynicism sub-dimensions and job satisfaction of the employees who work at a private company in İstanbul, are examined. The dermographic variables of business employees are independant variables, and organizational cynicism's sub-dimensions and job satisfaction's dimensions are dependant variables. The variables in the study are analysed by relyibility and factor analysis test, t-test, one way Analysis of Variance (ANOVA), correlation analysis using SPSS for Windows 21.0 package programme. As a result of the analysis, as the employee's age is increased, organizational cynicism only made a difference on the cognity dimention and again unless the employees had a desease, they had more job satisfaction than those who had a physical/ mental illness. As a result of cerralation analysis it was determined that organizational cynicism dimensions had a linear and positive intermediate level of that between them, also there was a close linear and negative relationship between job satisfaction and subdimensions of organizational cynicism.