The factors affecting luxury brand purchase intention in terms of rational and emotional impact in Qatar
Katar'da rasyonel ve duygusal etki şartlarında lüks marka satın alma girişini etkileyen faktörler
  1. Tez No: 578105
  2. Yazar: MUDALLALA MOHAMMED MOUSA
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MÜGE ÖRS
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Lüks Markalar, Satın Alma Niyeti, Duygusal Etki, Akılcı Etki, Luxury Brands, Purchase Intention, Emotional Effect, Rational Effect
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İşletme Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 140
Özet
Lüks markalar konusunda birçok araştırma yapılmış olsa da, araştırmacılar lüksü ve markaları tanımlamakta zorluk çekmektedirler. Bununla beraber, lüks markaları kullanmanın ardındaki tüketici motivasyonlarını anlamak için birçok çalışma yapılmıştır. Tüm bu çalışmalarla birlikte, lüks markalara ilgiyi çeken şeyin izahı noktasında hala eksiklik vardır.Bu çalışma, lüks markalar alanında araştırmacıların neler tespit ettiğini göstermektedir.Çalışma, Katar'da kullanılan lüks markaların rasyonel ve duygusal yöndeki motivasyonlarını araştırmayı amaçlamaktadır. Araştırmada tüketicinin lüks marka satın alma niyetine etki eden 5 faktör (farklılaşma ihtiyacı, hazcılık, gösterişçilik, kalite ve materyalizm) incelenmiştir. Araştırmada veri toplama aracı olarak kullanılan anket formu online olarak gönderilmiştir. Kolayda örnekleme yöntemi kullanılarak 251 anket toplanmıştır. Bağımsız değişkenler ve bağımlı değişkenler arasındaki korelasyonu test etmek için çoklu regresyon analizi kullanılmıştır. Bulgular, faktörlerin 4'ünün lüks markaların tüketicinin satın alma niyetinde olumlu ve istatiksel olarak önemli bir etkiye sahip olduğunu göstermiştir. Bunlar farklılaşma ihtiyacı, hazcılık, gösterişçilik ve kalitedir. Bununla birlikte materyalizmin, lüks markaların satın alınmasında önemli bir etkisinin olmadığı görülmüştür. Bu araştırma, Katar'da lüks markaların tüketimini etkileyen nedenleri ampirik bir çalışmayla ortaya koymayı amaçlamaktadır.
Özet (Çeviri)
Even though many studies have undertaken the Luxury brands issue, still researchers find difficulty to identify the meaning of luxury and its brands. However, in an attempt to understand the consumer motivations behind consuming the luxury brands, several works have been conducted. With all those studies, there is still a lack of interpreting what trigger the interest of luxury brands. Nevertheless, this study continues what the researchers have established in the luxury brands field. This work meant to investigate the motivations of luxury brands consuming in Qatar in terms of rational and emotional effects. The research studied the effect of 5 dimensions (independent variables) which are the need for uniqueness, hedonism, and conspicuousness (emotional effect) and the other 2 are quality and materialism (rational effect) on the consumer purchase intention of luxury brands (dependent variable). The instrument was used in the study to collect the data is questionnaire sent via online. 251 questionnaires have been collected using convenient sampling method. To test the relations between the independent variables and the dependent variable, multiple regression analysis was used. The finding showed that 4 of the dimensions have a positive and significant effect on consumer purchase intention of luxury brands, the need for uniqueness, hedonism, conspicuousness, and quality. While materialism didn't show a statistically significant impact on purchase intention of the luxury brands. This research is an attempt to provide a deep insight into the motivations that affect the consumption of luxury brands in Qatar.