Comparison of Generation X, Y and Z on purchase intention of luxury products in Turkiye
X, Y ve Z kuşaklarının Türkiye'de lüks ürünlerin satın alma niyetine ilişkin karşılaştırılması
- Tez No: 836791
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MURAT UNANOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Satın alma niyeti, Lüks satın alma, Nesiller, Zihniyet, Purchase intention, Luxury buy, Generations, Mentality
- Yıl: 2023
- Dil: İngilizce
- Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Yöneticiler İçin İşletme Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 102
Özet
Bu araştırma makalesi, X Kuşağı, Y Kuşağı ve Z Kuşağına odaklanarak, Türkiye'deki farklı kuşak grupları arasında lüks ürünleri satın alma niyetinin kapsamlı bir analizini incelemektedir. Çalışma, psikolojik faktörlerin derinlemesine anlaşılmasını sağlamayı amaçlamaktadır. Bu farklı kuşaksal segmentlerdeki satın alma niyetlerini şekillendiren. Karma yöntemler yaklaşımı kullanan araştırma, benzersiz olma ihtiyacı, kendini izleme davranışı, sosyal işlev tutumları, duygusal tutumlar ve satın alma niyeti dahil olmak üzere temel değişkenler arasındaki ilişkileri keşfetmek için yapılandırılmış bir çevrimiçi anket ve istatistiksel analiz yoluyla veri toplamayı birleştirir. Veri toplamak için, çeşitli cinsiyetleri, yaşları ve eğitim geçmişlerini temsil eden farklı bir katılımcı örneğine dikkatlice tasarlanmış bir çevrimiçi anket uygulandı. Anket, katılımcıların lüks ürünlere yönelik tutum ve davranışlarını hedef alan bir dizi soru içeriyordu. Toplanan veriler, veri dağılımına kapsamlı bir genel bakış ve gözlemlenen modellere ve eğilimlere ilişkin içgörüler sağlamak için ortalamalar, standart sapmalar ve çarpıklık gibi tanımlayıcı istatistikler dahil olmak üzere titiz istatistiksel analize tabi tutuldu. Bu araştırmanın bulguları, Türkiye'deki farklı kuşak grupları arasında lüks ürünlere yönelik farklı düzeylerdeki tutum ve niyetlere ışık tutmaktadır. Özgünlük ihtiyacı değişkeninin analizi, katılımcıların benzersiz ve orijinal ürünler aramaya yönelik eğilimlerini ortaya koyarken, kendini izleme davranışının keşfi, bireylerin eylemlerinin ve izlenimlerinin ne ölçüde farkında olduklarını ortaya çıkardı. Sosyal işlev tutumlarının incelenmesi, katılımcıların lüks markaları sosyal statü ve kendini ifade etme sembolleri olarak algılamalarına ilişkin değerli bilgiler sunmuştur. Ek olarak, duygusal tutumların değerlendirilmesi, bireylerin lüks markalara karşı duygusal tepkilerini araştırdı. Son olarak, satın alma niyetinin araştırılması, katılımcıların lüks ürünleri satın almayı düşünme olasılıkları ve isteklilikleri hakkında değerli bilgiler sağlamıştır. Bu araştırmanın sonuçları, lüks mal pazarındaki tüketici davranışları ve tercihleri üzerine mevcut literatüre önemli ölçüde katkıda bulunmaktadır. Türkiye'de farklı kuşak segmentlerini hedefleyen pazarlamacılar ve perakendeciler, elde edilen bilgilerden yararlanarak her grubun benzersiz ihtiyaçlarını, tercihlerini ve motivasyonlarını daha iyi anlamalarını sağlayabilir. Ayrıca bulguların, lüks mallar sektöründeki tüketicilere ilgi duymayı ve onları cezbetmeyi amaçlayan stratejik pazarlama girişimleri, marka konumlandırma ve iletişim stratejileri için çıkarımları var. Bu araştırma değerli içgörüler sağlarken, sonraki çalışmalar Türkiye'deki lüks mal pazarında satın alma niyetini etkileyen marka imajı, sosyal etki ve kültürel yönler gibi ek faktörleri keşfedebilir. Araştırmanın kapsamını genişleterek, lüks sektördeki tüketici davranışına ilişkin daha kapsamlı bir anlayış elde edilebilir ve pazarlamacılara ve sektör profesyonellerine, tüketicilerin değişen talep ve tercihlerini karşılamak için etkili stratejiler geliştirmede yardımcı olunur.
Özet (Çeviri)
This research paper delves into a comprehensive analysis of the purchase intention of luxury products among different generational cohorts in Turkiye, with a focus on Generation X, Generation Y, and Generation Z. The study aims to provide an in-depth understanding of the psychological factors that shape purchase intentions within these distinct generational segments. Employing a mixed-methods approach, the research combines data collection through a structured online questionnaire and statistical analysis to explore the relationships between key variables, including the need for uniqueness, self-monitoring behavior, social function attitudes, affective attitudes, and purchase intention. To gather data, a carefully designed online survey was administered to a diverse sample of participants, representing various genders, ages, and educational backgrounds. The survey included a range of questions targeting the participants' attitudes and behaviors towards luxury products. The collected data were subjected to rigorous statistical analysis, including descriptive statistics such as means, standard deviations, and skewness, to provide a comprehensive overview of the data distribution and insights into the patterns and trends observed. The findings of this research shed light on the varying levels of attitudes and intentions towards luxury products among the different generational cohorts in Turkiye. The analysis of the need for uniqueness variable revealed the participants' inclination towards seeking unique and original products, while the exploration of self-monitoring behavior uncovered the extent to which individuals are conscious of their actions and impressions. The examination of social function attitudes offered valuable insights into the participants' perceptions of luxury brands as symbols of social status and self-expression. Additionally, the assessment of affective attitudes explored the emotional responses of individuals towards luxury brands. Finally, the investigation of purchase intention provided valuable insights into the participants' likelihood and willingness to consider purchasing luxury products. The results of this research contribute significantly to the existing literature on consumer behavior and preferences within the luxury goods market. Marketers and retailers targeting different generational segments in Turkiye can benefit from the insights gained, enabling them to better understand the unique needs, preferences, and motivations of each cohort. Furthermore, the findings have implications for strategic marketing initiatives, brand positioning, and communication strategies aimed at engaging and appealing to consumers within the luxury goods sector. While this research provides valuable insights, further studies can explore additional factors that influence purchase intention within the luxury goods market in Turkiye, such as brand image, social influence, and cultural aspects. By expanding the scope of research, a more comprehensive understanding of consumer behavior in the luxury sector can be achieved, assisting marketers and industry professionals in developing effective strategies to meet the evolving demands and preferences of consumers.