23-üyeli yeni makrosiklik iyonoforların sentezi, karakterizasyonu, alkali ve toprak alkali metal katyonlarıyla konak-konuk kompleksleşmelerinin incelenmesi
  1. Tez No: 57819
  2. Yazar: YUSUF ATALAY
  3. Danışmanlar: PROF. DR. YAŞAR GÖK
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Sentetik makrosiklik iyonoforlar, vic-dioksim. alkali ve toprak alkali metal kompleksleri, NMR ve İR kaymalar, Synthetic macrocyclic ionophores, vic-dioxime, alkaline and alkaline earth metal complexes, NMR and IR shifrts. VI
  7. Yıl: 1996
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Fen Bilgisi Eğitimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 70
Özet
23 üyeli makrosiklik iyonofor içeren yeni bir (E,E)-dioksim (H2L), 2,3-(4'- nitrobenzo- 1,4,1 l,14,17-pentaoksa-6,22-dioksa-7,21-diazasiklotrikosan-2-ene ile siyano- gendi-N-oksit'ten hazırlanan 2,3-(4'-aminobenzo)- 1,4, 1 1, 1 4, 1 7-pentaoksa-6,22-dioksa- 7,21-diazasiklotrikosan-2-ene'den sentezlenmiştir. H2L, konak molekül olarak, oksijen atomu üzerinden alkali ve toprak alkali metal katyonlarını yerleştirir ve koordine olarak H2L-2MX (M=Mg+2, Ca+2 ve Ba+2 X=C104') meydana getirmektedir. Alkali ve toprak alkali metal katyonları ile kompleksleşme işleminden sonra, *H, ^C, IR verileri elde edilmiş ve spektral verilerin karşılaştırılması yapılmıştır. Dioksim ve başlangıç bileşiklerinin yapısı, elementel analiz, ^H ve ^C-NMR, İR, ve MS spektral verilerine göre aydınlatılmıştır.
Özet (Çeviri)
SUMMARY Studies on the Synthesis and Characterization of Novel 23-Membered Macrocyclic Ionophores and Host-Guest Complexation with Some Alkaline or Earth Alkaline Metal Cations A novel (E,E)-dioksime (H2L) containing 23-membered macrocyclic ionophores was synthesized from the reaction of 2,3-(4'-aminobenzo)-l,4,ll,14,17-pentaoxa-6,22- dioxa-7- 21-diazacyclotricosane-2-ene prepared from 2,3-(4'-nitrobenzo)-l,4,ll,14,17-pentaoxa- 6,22-dioxa-7,21-diazacyclotricosane-2-ene and cyanogendi-N-oxide. H2L is encapsulated and coordinated to the alkaline earth metal cations via the oxygen atom by the host molecule, H2LMX (M= Mg+2, Ca+2 and Ba+2, X=C104"). After the complexation with alkaline earth metal cations, 'H-NMR, 13C-NMR, IR and the comparison of these spectral data was made. The structure of the dioxime and precursor compounds is proposed according to elemental analysis ^H and ^C NMR, IR and MS spectral data.