Polioksa grubu taşıyan metalli ftalosiyanin sentezi ve karakterizasyonu
The synthesis and characterization of metallophthalocyanines containing polyoxa moieties
  1. Tez No: 330569
  2. Yazar: GÜLNİHAL DAVULGA
  3. Danışmanlar: PROF. DR. YAŞAR GÖK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kimya, Chemistry
  6. Anahtar Kelimeler: Ftalosiyanin, Periferal, Makrosiklik Bileşikler, Makrosiklizasyon, Taç eterler, Phthalocyanine, Peripheral, Macrocyclic Compounds, Macrocyclization, Crown Ether
  7. Yıl: 2012
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Pamukkale Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Anorganik Kimya Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 74
Özet
Bu çalışmada ilk olarak, 2-(2-kloroetoksi) etanol bileşiğine tosilleme işlemi yapılmıştır. 2-(2-kloroetoksi)etil-4-metilbenzensülfonat, 1,8-dihidroksi antrakinon ile reaksiyona sokularak 1,8-bis(2-(2-kloroetoksi)etoksi) antrakinon bileşiği elde edilmiştir. 1,8-bis(2-(2-kloroetoksi)etoksi) antrakinon, NaI ile reaksiyona sokularak 1,8- bis(2-(2-iyodoetoksi)etoksi) antrakinon bileşiği elde edilmiştir. Bu elde edilen ürün, 4,5-dihidroksi ftalonitril ile makrosiklizasyona uğratılmıştır. Son olarak 21 üyeli olan 5,28-diokso-4a,5,11,12,14,15,22,23,25,26-dekahidro-4H-4,6-metantribenzo[h,q,t][1,4,7,10,13,16]hekzasiklohenikosin-18,19-dikarbonitril bileşiğinin kobalt ftalosiyanini sentezlenmiştir.Elde edilen yeni maddelerin yapıları, 1H-NMR, 13C-NMR, IR, UV-Vis. ve kütle spektroskopik verileri ile elemental analiz değerleri kullanılarak aydınlatılmıştır.
Özet (Çeviri)
In this study, firstly tosylationed 2-(2-kloro-ethozy)ethanol. 1,8-bis(2-(2-kloro-ethoxy)-ethoxy)-anthraquinonecompound as synthesized reaction of between 2-(2-kloro-ethoxy)-ethyl-4-methylbenzenesulphonate and 1,8-dihydroxy-anthraquinone. 1,8-bis(2-(2-iodo-ethoxy)-ethoxy)-anthraquinone compound was synthesized reaction between 1,8-bis(2-(2-kloro-ethoxy)-ethoxy)-anthraquinone and NaI. This new compound was macrocyclizationed with 4,5-dihydroxy-phthalonitrile. Finally, cobalt phthalocyanine was synthesized 5,28-dioxo-4a,5,11,13,14,15,22,23,25,26-decahydro-4H-4,6-methanotribenzo[h, q, t][1,4,7,10,13,16]hexacyclohenicosine-18,19-dicarbonitrile which it consist of 21 member macrocyclic moiety.The structure of new compunds were identified by using elemental analysis, 1H-NMR, 13C-NMR, IR, MS and UV-VIS data.