Demir bileşiklerinin (hematit, limonit, wüstit, demir sülfat)seramik döküm çamuru, astar ve sırın (1160 c) bünye özelliklerine etkilerinin araştırılması
Investigation of the effects of iron compounds (Hematite, limonite, wüstite, iron sulphate) on ceramic casting clay, slip, and glaze (1160 c) of effects properties
  1. Tez No: 578464
  2. Yazar: ELÇİN TELLİ
  3. Danışmanlar: PROF. EMEL ŞÖLENAY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
  6. Anahtar Kelimeler: Seramik döküm çamuru, Astar, Sır, Demir bileşikleri, Ceramic casting clay, Slip, Glaze, Iron compounds
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Anadolu Üniversitesi
  10. Enstitü: Güzel Sanatlar Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Seramik Ana Sanat Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 119
Özet
Sanatsal ve endüstriyel seramiklerde çamur, astar, sır bünyelerinin özelliklerinin fiziksel ve görsel olarak olumlu yönde geliştirilebilmesi için birçok inorganik hammaddeler kullanılmaktadır. Doğada bol miktarda bulunan demir bileşikleri de bu gruptandır. Demir oksit içeren kayaç, mineral veya bileşikler renklendirme amaçlı olarak geçmişten günümüze seramik bünyelerde farklı şekillerde kullanılmıştır. Pişirim sıcaklıklarına bağlı olarak demir bileşiklerinin bünyede etkileri değişmektedir. Araştırmada; Güzel Sanatlar Fakültesi Seramik Bölümünde bulunan döküm çamuru kullanılmıştır. Ayrıca çamur bünyeye ve pişme sıcaklığına uygun mat ve şeffaf sır reçeteleri oluşturulmuştur. Daha sonra demir bileşiklerinden Hematit, Limonit, Wüstit ve Demir sülfatın ikili sisteme göre artan oranlarda katkısı ile çamur, astar ve sır bünyelerin renklendirmesi yapılmıştır. Yapılan araştırma sonucunda demir bileşiklerinin seramik döküm çamuruna, astar ve sırlarına etkileri incelenmiştir. Genel olarak; Kızıl kahve, sarı, bej ve gri tonlarında değişen renkler verdiği, bunun yanı sıra farklı dokular elde edildiği gözlenmiştir.
Özet (Çeviri)
In artistic and industrial ceramics, many inorganic raw materials are used in order to improve the properties of clay, slip and glaze structures in a physical and visual way. Iron compounds that are found abundantly in nature are also from this group. Iron oxide containing rocks, minerals or compounds for coloring purposes from past to present ceramic structures are used in different ways. The effects of iron compounds on the structure vary depending on the firing temperatures. In this research, casting clay from Faculty of Fine Arts Ceramics Department is used. In addition, mat and transparent glaze recipes were created in accordance with the clay and firing temperature. Later, with the increasing contribution of iron compounds such as Hematite, Limonite, Wüstite and Iron Sulphate to the double system, clay, slip and glaze structures were coloured. As a result of this research, the effects of iron compounds on ceramic casting clay, slip and glaze were analysed. It is observed that these compounds in general ancolor the structures with varying colors such as red coffee, yellow, beige and gray. Besides various textures were obtained.