Yıllara yaygın inşaat maliyetlerinin Vergi Usul Kanunu ve TMS açısından değerlendirilmesi ve bir uygulama
Evaluation of construction costs spread over the years in terms of tax Procedure Law and Tas, and an application
- Tez No: 578568
- Danışmanlar: DOÇ. DR. AYŞE PAMUKÇU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Maliye, Finance
- Anahtar Kelimeler: Türkiye Muhasebe Standartları TMS, Yıllara Yaygın İnşaat ve Onarım İşleri, Tamamlanma Yüzdesi, Tamamlanmış Sözleşme, Turkish Accounting Standards TAS, Construction and Repair Spread Over the Years, Completion Percentage, Completed Contract
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Okan Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Muhasebe Ve Denetim Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 144
Özet
Yıllara yaygın inşaat, onarım ve taahhüt işlerinde işin başlangıç ve bitiş tarihleri farklı yılları kapsadığından Türk vergi mevzuatına göre işin bittiği yılda vergilendirme olmaktadır. Yine aynı şekilde tüm gelir ve gider işin bittiği yılın gelir tablosuna aktarılmaktadır. Bu durum beraberinde vergilendirme, karlılık ve muhasebenin temel ilkerine aykırılık gibi sorunları getirmektedir. Türkiye Muhasebe Standarları TMS İnşaat Sözleşleşmeleri Standarı ile bu sorunların aşılması hedeflenmiştir. Çalışmada öncelikle inşaat sektörüyle ilgili kavramsal çerçeveden bahsedilmiş, yıllara yaygın inşaat ve onarım işiyle ilgili özellikli durumlara değinilmiştir. Uygulama bölümünde bir inşaat firmasının uhdesinde kalan yıllara yaygın inşaat ve onarım işinin, işin kapsamındaki tüm faaliyet sonuçlarının Vergi Usul Kanunu ve TMS İnşaat Sözleşmeleri Standardı kapsamında muhasebeleştirilmesi ve yine bu kapsamda değerlendirilmesi yapılmıştır. Sonuç kısmında elde edilmiş olan veriler üzerinden çıkarımda ve bir öneride bulunulmuştur.
Özet (Çeviri)
Taxation is carried out in the year work is completed pursuant to Turkish tax legislation due to the fact that work commencement and completion dates are in different years in construction, repair and contract works spread over the years. Again, all income and expense is transferred to the income statement for the year in which work is completed. This brings in problems such as contradiction with taxation, profitability and fundamental principles of accountancy. These problems are intended to be solved with TAS (Turkish Accounting Standards) Construction Contracts Standard. The study discusses conceptual framework related to construction industry in the beginning, and mentions special cases regarding construction and repair spread over the years. Construction and repair spread over the years and all its operating results, under the responsibility of a construction company, are recognized within the scope of Tax Procedure Law and TAS Construction Contracts Standard in the application, and again evaluated within this scope. At the conclusion, an inference and a suggestion is made from the obtained data.