Hemşirelerin iş yükü algısının iş-aile çatışması üzerine etkisinin incelenmesi: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi sağlık uygulama ve araştırma hastanesinde çalışan hemşireler üzerinde bir araştırma
Investigation of the effect of the workload perception of nurses on work-family conflict: A study on nurses working in kahramanmaraş Sütçü İmam University health practice and research hospital
- Tez No: 578570
- Danışmanlar: PROF. DR. ABDULLAH SOYSAL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hastaneler, Hemşirelik, Sağlık Kurumları Yönetimi, Hospitals, Nursing, Health Care Management
- Anahtar Kelimeler: Hemşire, İş Yükü, İş-Aile Çatışması, Nurse, Workload, Work-Family Conflict
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sağlık Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 93
Özet
Bu çalışmada sağlık kurumlarında çalışan hemşirelerin iş yükü algısının iş-aile çatışması üzerine etkisinin belirlenmesi amaçlanmıştır. Bu amaç doğrultusunda, Kahrmanmaraş ilinde Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Sağlık Uygulama Ve Araştırma Hastanesinde çalışan 227 hemşireye iş yükü ölçeği, iş-aile çatışması ölçekleri uygulanmıştır. 17 maddeden oluşan iş yükü ölçeği verilerinde açıklayıcı faktör analizi ve doğrulayıcı faktör analizleri uygulanarak tek boyut ve kabul edilebilir uygunlukta olduğu belirlenmiştir. 10 maddeden oluşan iş-aile çatışması ölçeği verilerinde de açıklayıcı faktör analizi ve doğrulayıcı faktör analizleri uygulanarak işten aileye çatışma ve aileden işe çatışma olmak üzere 2 alt boyutlu ve kabul edilebilir uygunlukta olduğu tespit edilmiştir. Araştırmada elde edilen veriler SPSS 21 (Sttistical Package for the Social Sciennes) paket programı ile analiz edilmiştir. Elde edilen veriler ışığında analiz işlemine geçilmeden önce normal dağılım testi uygulanmış ve parametrik testlerin kullanımına karar verilmiştir. Sayı-yüzdelik hesaplama, frekans analizi, güvenirlik analizi, bağımsız örneklem t testi, tek yönlü varyans analizi (Anova), spearman korelasyon analizi, basit regresyon analizi yöntemleri kullanılmıştır. Araştırma sonucunda hemşirelerin iş yükü algısının iş-aile çatışması üzerine istatistiksel olarak anlamlı ve pozitif yönde etkilediği tespit edilmiştir. Ayrıca hemşirelerin iş yükü algısının iş-aile çatışmasının alt boyutları olan işten aileye çatışma ve aileden işe çatışma üzerine istatistiksel olarak anlamlı ve pozitif yönde etkilediği belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, it is aimed to determine the effect of workload perception of nurses working in health institutions on work-family conflict. For this purpose, 227 nurses working in Kahramanmaraş Sütçü İmam University Health Practice and Research Hospital and the work-family conflict scales were applied in Kahrmanmaraş province. Workload scale data of 17 items were determined as one size and acceptable suitability by applying explanatory factor analysis and confirmatory factor analyzes. In the 10-item work-family conflict scale, descriptive factor analysis and confirmatory factor analyzes were applied and it was found that there were two sub-dimensions and acceptable conformity from work to family, conflict and conflict from family. The data obtained from the study were analyzed by SPSS 21 package program. In the light of the data obtained, normal distribution test was applied before the analysis and parametric tests were used. Number-percentage calculation, frequency analysis, reliability analysis, independent sample t test, one-way analysis of variance (Anova), spearman correlation analysis, simple regression analysis methods were used. As a result of the study, it was determined that the workload perception of the nurses had a statistically significant and positive effect on work-family conflict. In addition, it was determined that the workload perception of the nurses had a statistically significant and positive effect on the conflict and family conflict, which is the sub-dimensions of work-family conflict.