El aletleri ile çalışan kişilerde zorlanmaya neden olan duruşve hareketlerin analizi
Analysis of causes and movements why the engagement ofpersons working with hand tools
  1. Tez No: 578610
  2. Yazar: ANIL ORKUN İYİKAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. TAMER SINMAZÇELİK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Antropometri, El Aletleri, Ergonomi, Hareket Analizi, Anthropometry, Hand Tools, Ergonomics, Motion Analysis
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 179
Özet
Mühendislik başta olmak üzere mimarlık ve benzeri pek çok alanda insanlar el aletleri ile çalışarak bakım, imalat, sanatsal faaliyetler vb pek çok uygulamayı gerçekleştirmektedirler. İnsan faktörü devreye girdiğinde, yapılacak olan işin doğru ve kapsamlı bir şekilde planlanması son derece önemlidir. Üretim esnasında, özellikle seri imalat söz konusu ise devreye girecek insan faktörünün de dikkate alınması önemlidir. Ürünün imal edilmesi aşamalarında insanların hangi aletleri kullanacağı, bu esnada vücutlarının hangi pozisyonları alacağı, o pozisyonda en fazla ne kadarlık bir kuvvet/moment vb üretebileceğinin bilinmesi önemlidir. Bu çalışmadaSIEMENS JACKmasaüstü tabanlı 3D insan modelleme ve simülasyon yazılımında tanımlanmış sanal bir insana farklı konumlarda, 3 farklı el aleti sağ eliyle çeşitli pozisyonlarda tutturularak saat yönünde ve saat yönünün tersine veya ileri ve geri yöndeki hareketler, aletlere 30 N luk bir kuvvet uygulanıp yerden yüksekliği değişen,2şer farklı yönde 10 farklı pozisyonda el aletlerinin ekseninin yere dik ve paralel olması durumlarında ve işçinin el aleti eksenine belirli bir mesafede iki ayağı yerde bulunması durumundaki duruş ve hareketler analiz edilmiştir. Hareketlerin vücuttaki yapılabilirliği, vücutta oluşan zorlanmalar, bilek, dirsek, omuz, gövde, kalça, diz, ayak bileği için incelenmiştir. Harekete ilişkin rula (Rapid Upper Limp Assessment) skoru ve owas (Ovako Working Posture Analysing System) skorları oluşturulmuştur. Bel bölgesine gelen baskı kuvvetleri, hareketin devamlı yapılması halinde gereken dinlenme süreleri ve her bir vücut bileşeni cinsinden hareketi yapabilme yeteneği sayısal olarak analiz edilmiştir.
Özet (Çeviri)
In engineering, architecturing and many other fields, people work with hand tools to realize maintenance, manufacturing, artistic activities and so on. When the human factor is activated, it is extremely important that the work to be carried out is planned correctly and comprehensively. During production, it is important to take into account the human factor to be involved, especially in the case of mass production. It is important to know which equipments will be used by the people during the production stages of the product, which positions the bodies will take, and how much force / moment can be produced in that position. In this study, a different position of a virtual person defined in the SIEMENS JACK desktop-based 3D human modeling and simulation software, in three positions, with the right hand in 3 positions The positions and movements in the case where the axis of the hand tools are perpendicular and parallel to the ground and the worker has two feet at a certain distance to the axis of the hand tool has been analyzed. The feasibility of the movements in the body, the strain on the body, wrist, elbow, shoulder, body, hip, knee, ankle were examined. The rula (Rapid Upper Limp Assessment) score and owas (Ovako Working Posture Analysing System) scores were determined. The pressure forces that come to the waist area, the required rest periods in the case of continuous movement and the ability to act in terms of each body component are analyzed numerically.