Kereste ve yonga levha endüstrisinde kullanılan odun hammaddesinin boyutsal özelliklerinin belirlenmesi
  1. Tez No: 57864
  2. Yazar: ÜMİT SEZER ARSLAN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ERDOĞAN GAVCAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ormancılık ve Orman Mühendisliği, Forestry and Forest Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Orman Ürünleri sanayi, yonga levha, kereste, verimlilik, standartlar ve standartlaştırma, anket yöntemi
  7. Yıl: 1996
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Orman Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 73
Özet
ÖZET Nüfusun hızla artmasına karşılık ormanlarımızın hızla azalıyor olması Orman Ürünleri Sanayi sektörünün sorunlarının büyümesine neden olmuştur. Artan nüfus karşısında hammadde odunun yetersizliği, standartlara uygun olmayışı ve verimli bir şekilde işlenememesi sorunlardan birkaçıdır. Hammadde odunun daha verimli bir şekilde işlenebilmesi için boyutsal özelliklerinin kullanım yerlerinin isteklerine göre ayarlanması yapılacak olan odun hammaddesi üretiminde gereklidir. Bu çalışmada Türkiye'deki Orman Ürünleri Endüstri Sektöründe faaliyet gösteren ve yıllık hammadde işleme gücü 5000 m3 ve üstünde olan kereste ve yonga levha işletmeleri ile görüşmeler yapılmıştır. Bu görüşmeler sırasında işletmelerin kullandığı tomrukların boyutsal özelliklerinin nasıl olması gerektiği, hangi boy ve çap sınıflarında yoğunlaşması gerektiği anket verilerinden sağlanan bilgilerle irdelenmiştir. Yapılan araştırmalar ve hesaplamalar sonucunda çalışmanın konusunu oluşturan işletmelerin ana sorunları belirlenmiş çözüm ve öneriler geliştirilmiş, işlemek istedikleri hammadde odunun boyutsal özellikleri ile ilgili standartlar oluşturulmaya çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
SUMMARY Determining The Raw Material firewood Which Are Using İn Timber And Chipboard Industry, Dimencional Properties The fact that our forests are decreasing with speed, despite the increasing population, is the couse for the growing problems of the forest products industry sector. The inadequacy to standards, and the fact that the raw material firewood more efficiently, a study related with its dimencional properties soult be made. In this study, meetings were held with timber and chipboard plants which are active in the forest industry sector in Turkey and of which the annual raw material firewood process capacity is 5000 m3 and above. As there was no possibitity to examine the industry from all aspects, during this meetings, it was considered to be complated with other studies. As a result of the studies and calculations made, the main problems of the plants forming the subject of the study, could be determined; solution suggestions developed and standards related with dimensional properties of the raw material firewood requested to be processed, could be developed. Key Words : Forest Industry Sector, Chipboard, Timber, Productivite, Standards, Questionnaire Method. VI