İç mekanda kokedamaların mekansal algıya katkısı ve tasarım öge ve ilkelerine göre irdelenmesi
Contribution of the kokedamas to spatial perception in interior spaces and examination according to design elements and principles
  1. Tez No: 578735
  2. Yazar: AYSU ESENTÜRK
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ÖZGÜR YERLİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Peyzaj Mimarlığı, Landscape Architecture
  6. Anahtar Kelimeler: Kokedama, Mekânsal algı, Tasarım öğe ve ilkeleri, İç mekân, Kokedama, Spatial perception, Design elements and principles, Interior
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Düzce Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Peyzaj Mimarlığı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 73
Özet
Kentlerde betonlaşmanın hızla artması ve iş hayatının yoğun stresiyle birlikte insanlar rahatlatıcı ve dinlendirici bir etkiye sahip olan iç mekâna yönelmişlerdir. Çeşitli bitki formlarının hem bakım periyotlarının yapımını üstlenmiş hem de bitkilerin gelişimlerini gözlemlemiştir. Kamusal iç mekanlar, toplumsal kimliğin en yoğun şekilde yansıdığı mekanlardır. Toplumsal yaşantının hızla iç mekana yönelimi, kamusal yaşam kalitesinin sorgulanmasını gerektirmektedir. Çalışmanın amacı; kokedamaların tasarım öğe ve ilkelerine göre irdelenmesi, iç mekânda hangi öğe ve ilkelerin insanları ne derecede etkilediğinin tespit edilmesi ile birlikte kokedama tasarımlarında mekâna yönelik bir kılavuz oluşturulmasıdır. Çalışmanın ana materyalini, Likert ölçeğine göre değerlendirilen anket çalışması ve 8 farklı kamusal iç mekâna ait 16 adet fotoğraf ve çalışmaya katılan farklı fakültelerde eğitim görmekte olan tasarım eğitimi almış peyzaj mimarlığı öğrencileri oluşturmaktadır. Yöntem olarak; Anket verileri üzerine One Way Anova ve Pearson korelasyon istatistik analizleri uygulanmıştır. Çalışmanın amacı doğrultusunda bulgular bölümünde ortalama-toplam tabloları, 23 kriterin aldığı ortalamaların farklı fakülteler arasındaki ilişki analizleri, tasarım öğe ve ilkeleri ile mekân algısı arasındaki ilişki analizleri, kullanıcı profilini kapsayan analizler yer almaktadır. Analiz sonuçlarına göre, Kokedama uygulamaları insanları rahatlatıcı ve dinlendirici bir etkiye sahip olduğu, mekân algısını arttırmanın yanı sıra mekân kimlik kazandırdığı ve her bir kokedama tasarımı barındırdığı tasarım ilke ve öğeleri açısından farklı etki düzeylerine sahip olduğu bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
Cosidering about the increase of concretion in cities and the intense stress of business life, people have become concerned to interior which has relaxing and refreshing effect. After that, people have undertook the care and maintenance of various plant forms and observed the development of plants. Public interiors are the places where social identity is reflected most intensively. The rapid orientation of social life to the interior requires the questioning of the quality of public life. The purpose of the research is that to examine the elements of Kokedama according to the design elements and principles, to determine the extent to which elements and principles affect the people in the interior, and to create a guide for the place in Kokedama designs. The main material of the study consists of a survey study evaluated according to the Likert scale and 16 photographs of 8 different public interiors and landscape architecture students who have received design education in different faculties participating in the study. As a method; One Way Anova and Pearson correlation statistics were applied to the survey data. In accordance with the study, the findings section includes the average-total tables, the analysis of the relationship between the different faculties, the analysis of the relationship between the design elements and principles and the perception of space, and the user profile. In pursuant of the analysis results, Kokedama applications have relaxing and refreshing effect, increase the perception of space as well as give the identity of space and each of the design principles and elements in each Kokedama design has various levels of influence.