İç mekanda bitkisel tasarım
Vergetal design in the interior spaces
  1. Tez No: 100437
  2. Yazar: BURCU TÜRKMEN
  3. Danışmanlar: PROF.DR. KAYA ÖZSEZGİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İç Mimari ve Dekorasyon, Interior Design and Decoration
  6. Anahtar Kelimeler: İç mekan, bitkisel tasarım, görsel algı, fiziksel özellikler, görsel ve psikolojik etkiler, mimari formlar, fonksiyonel etkiler, tasarım süreci, Interior, plant design, visual perception, physical characteristics, visual and pschological effects, architectural forms, functional effects, design process
  7. Yıl: 2001
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  13. Sayfa Sayısı: 66
Özet
ÖZET Bugün kentsel mekanlarda yaşayanlar pek çok problemle karşılaşmaktadır. Binalar, trafik, yoğun iş temposu insanları birbirinden kopardığı kadar doğadan da uzaklaştırmaktadır. Böyle bir ortam içinde bitkiler, iç mekana doğayı taşımaları ile önem kazanır. Bitkiler tasarım için de önemli elemanlardır. Pek çok fonksiyonu üstlenebilir, tasarıma destek sağlarlar. Fiziksel özellikleri ile mekanın görsel olarak algısını etkiler, kullanıcı üzerinde psikolojik etkiler de yaratırlar. Kullanılan bitkinin tasarıma uygunluğu tasarımın başarısını artırır. Bunu da tasarımcı iç mekan bitkisel tasarımında izleyeceği bir süreç ile gerçekleştirir.Başanlı bir tasarım mekanın kalitesini artıracağı gibi, kullanıcı konforunu da sağlar ve böylece mekan maksimum düzeyde kullanılmış olur..
Özet (Çeviri)
11 ABSTRACT Today, people living in urbanized areas are faced with many problems. Buildings, traffic, hard work conditions break off people from each other, and also from nature into the interior places and become important. Plants are important elements in the design. They take on many functions and prop up the design. The visual perception of the space is effected from the plants' physical characteristics.These characteristics also effect the psychology of the users. The appropriateness of the plants increases the success of the design. The designer can provide this by following a design process.A successful interior plant design increases the quality of the space, provide the comfort of the user, and so the space is used densly.