Bazı 1,3,4-trisubstitue-4,5-dihidro-1H-1,2,4-triazol-5-on bileşiklerinin sentezi
The Synthesis of some 1,3,4-trisubstituted-4,5-dihydro-1H-1,2,4-triazol-5-ones
- Tez No: 57885
- Danışmanlar: PROF. DR. AYKUT İKİZLER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kimya, Chemistry
- Anahtar Kelimeler: 4-triazol, 5-dihidro-lH-l, 4-triazol-5-on, alkil halogenür' ler, alkillendirme. IV, 4-triazole, 5-dihydro-lH-l, 4-triazol-5-one, alkyl halides, alkylation
- Yıl: 1996
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 73
Özet
ÖZET Bazı l,3,4-Trisubstitue-4,5-Dihidro-lH-l,2,4--TriazoI-5-on Bileşiklerinin Sentezi Bu çalışmada, literatürde kayıtlı çeşitli 3-alkil~4-fenilamino- ve 3-aril-4-metilamino-4,5- dihidro-lH-l,2,4-triazol-5-on,lar sentezlenmiş olup bu bileşiklerin çeşitli nükleofılik karakterdedeki reaksiyonlan incelenmiştir. Bu amaçla bu bileşiklerin, sec-butil bromür, n-pentil bromür ve n-propil bromür ile reaksiyonlarından N-alkillendirilmeleri gerçekleştirilmiştir. Çalışmada elde edilen 7 yeni bileşiğin yapı aydınlatılmaları için mikroanaliz, İR, *H NMR ve UV spektroskopisi yöntemleri kullanılmıştır.
Özet (Çeviri)
SUMMARY The Synthesis of Some l,3,4-Trisubstituted-4,5-dihydro-lH-l,2,4-triazoI-5-ones In this study, various known 3-alkyl-4-phenylamino- and 3-aryl-4-methylamino-4,5- dihydro-lH-l,2,4-triazol-5-one compounds were synthesized and different nucleophilic reactions of these compounds were investigated. Thus, N-alkyl derivatives of these compounds were obtained by the reactions with sec-butyl bromide, n-pentyl bromide and n-propyl bromide. In order to identify new 7 compounds synthesized in the study, combustion analyses and spectroscopic methods including IR, *H NMR and UV were used.