Yenidoğan yoğun bakım ünitesinde yatan prematüre bebeklerin anne sütü ile beslenmesini etkileyen etmenler
Factors affecting breastfeeding of premature infants hospitalized in neonatal intensive care unit
  1. Tez No: 578854
  2. Yazar: ÖZNUR AKGÜN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. DİDAR ZÜMRÜT BAŞBAKKAL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Anne sütü, emzirme, prematüre, yenidoğan yoğun bakım ünitesi, hemşire, Breast Milk, Breastfeeding, Premature, Neonatal Intensive Care Unit, Nurse
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Hemşireliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 101
Özet
Yenidoğan Yoğun Bakım Ünitesinde Yatan Prematüre Bebeklerin Anne Sütü İle Beslenmesini Etkileyen Etmenler Amaç: Yenidoğan Yoğun Bakım Ünitesinde (YYBÜ) yatan prematüre bebeklerin anne sütü ile beslenmesini etkileyen etmenlerin incelenmesi amacıyla yapılmıştır. Method: Araştırma tanımlayıcı ve kesitsel bir çalışma olarak Kasım 2018-Mayıs 2019 tarihleri arasında Aydın Kadın Doğum ve Çocuk Hastalıkları Hastanesi ve Aydın Adnan Menderes Üniversitesi Uygulama ve Araştırma Hastanesi Yenidoğan Yoğun Bakım Ünitesinde yatan 28-36 hafta arası anne sütü ile enteral beslenen 126 prematüre bebek, anneleri ve YYBÜ'de çalışan 60 hemşire ile yüz yüze görüşülerek anket formu uygulanarak yapılmıştır. Prematüre bebeğe ait bilgiler hasta dosyasından elde edilmiştir. Bulgular: Araştırma sonucunda tüm prematüre bebeklerin %55,6'sının sadece anne sütü aldığı ve anne sütü ile beslenmeyi bebekler, anneler ve hemşirelere ait bazı özelliklerin etkilediği; kanguru bakımı ve ten tene temas uygulanma durumu ile annenin doğumdan sonra süt gelme zamanı arasında anlamlı bir ilişki saptanmıştır (p0.05) . Sonuç: Annelerin çoğunluğunun gebelik döneminde ya da öncesinde anne sütü ve emzirme hakkında eğitim almadığı, kanguru bakımının daha erken anne sütü oluşumuna katkı sağladığı, annenin kronik hastalığının anne sütü oluşumunda süreyi uzattığı, sütünün yeteceğine inanan annelerin bebeğinin taburcu olduğunda evde sadece anne sütü ile besleme niyetlerinde olduğu bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
Objective: This study was conducted to investigate the factors affecting the breastfeeding of premature infants hospitalized in the Neonatal Intensive Care Units (NICU). Method: This is a descriptive and cross sectional study conducted through face to face interviews and a survey questionnaire, on a total of 126 premature infants of 28 to 36 weeks who were hospitalized at the Aydın Maternity and Child Diseases Hospital and Aydın Adnan Menderes University Research and Application Hospital Neonatal Intensive Care Unit between November 2018 and May 2019 and who were internally breastfed, their mothers, and 60 nurses working at the NICU. Information about the premature babies was obtained from the patient files. Before the data collection, necessary permissions were obtained from Ege University Scientific Ethics Committee, Aydın Provincial Health Directorate, respective hospitals, mothers and nurses. Findings: It was found at the end of the study that 55.6% of all premature babies are fed with breast milk only and breastfeeding of the premature infants hospitalized in the NICU was affected by certain characteristics of infants, mothers and nurses. A significant relationship was found between the state of post natal kangaroo care and skin to skin contact and the time when the milk came after the labor (p 0.05). Conclusion: It was found that most of the mothers did not receive training about breast milk and breastfeeding during or before pregnancy, that kangaroo care contributes to the earlier formation of breast milk, the mother's chronic disease prolonged the duration of breast milk formation and that mothers who believe that their milk would be enough attempt to feed their babies with breast milk only at home, after the baby is discharged.