Aşırı yararlanma
Undue influence
- Tez No: 578853
- Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET TUFAN ÖĞÜZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hukuk, Law
- Anahtar Kelimeler: Aşırı yararlanma, gabin, laesio enormis, edimler arası oransızlık, sözleşme özgürlüğü, Lesion, undue influence, unfair exploitation, laesio enormis, freedom of contract
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Özel Hukuk Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 123
Özet
Aşırı yararlanma Türk Borçlar Kanunu madde 28'de yer bulan, sözleşme özgürlüğü ilkesine getirilen bir sınırlamadır. Aşırı yararlanma, sözleşmenin zayıf tarafına çeşitli haklar tanımaktadır. Bu haklar, sözleşme ile bağlı olmadığını bildirme hakkı veya sözleşmeyi adil bir dengeye kavuşturma hakkı olarak sıralanabilecektir. Çalışmamız kapsamında, aşırı yararlanmanın tarihi gelişimi, Kıta Avrupası hukuk sistemindeki görünüşü, benzer hukuki kavramlardan farkları ile hukuki niteliği, oluşması için aranan unsurlar, hüküm ve sonuçları ile aşırı yararlanmanın uygulamaya yansımaları ve bu kapsamda uygulamada tartışma yaratan ve yaratabilecek konular incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
Undue influence regulated in Turkish Code of Obligations Article 28 and it is a limitation of the principle of freedom of contract. Undue influence provides certain rights to the weak party of the contract, such as not to be bound by the contract or balance the disadvantaged position of the contract. Within the scope of this thesis, the historical development, appearance in the European legal system, objectives, legal nature of the concept based on its differences from similar legal consepts, requirements, scope of application, effects and consequences and controversial topics of undue influence are examined.