Kalkan (Scophthalmus maeoticus PALLAS 1881) balığı avcılığında kullanılan sade uzatma ağlarının seçiciliği üzerine bir araştırma
A study on the selectivity of turbot (scophthalmus maeoticus pallas 1881) gill nets
  1. Tez No: 57890
  2. Yazar: YAKUP ERDEM
  3. Danışmanlar: PROF. DR. İBRAHİM ERKOYUNCU
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Su Ürünleri, Aquatic Products
  6. Anahtar Kelimeler: Kalkan balığı, uzatma ağı seçiciliği, optimum ağ gözü açıklığı, Holt (1963) Modeli, Turbot, gillnet selectivity, optimum mesh sizes, Holt (1963) methods
  7. Yıl: 1996
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Su Ürünleri Avlama Teknolojisi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 70
Özet
Kalkan (Scophthalmus maeoticus Pallas 1881) Balığı Avcılığında Kullanılan Sade Uzatma Ağlarının Seçiciliği Üzerine Bir Araştırma ÖZ Bu araştırmada Karadeniz'de kalkan balığı avcılığında kullanılan sade uzatma ağlarının seçiciliği incelenmiştir. Araştırma sonuçlarına göre kalkan balığının 3 yaşında cinsi olgunluğa eriştiği belirlenmiştir. Boy ağırlık ilişkisi Wt=0.0047 l*4188 ve Von Bertalanffy Büyüme Denklemi Lt=90.56(l-exp(-0.1324(t+0.8543))) olarak tahmin edilmiştir. Populasyonun devamlılığı açısından avlanacak balıkların 3 yaşından büyük olmaları veya en az 40 cm total boya sahip olmaları gerektiği sonucuna varılmıştır. 214, 248, 291, 333, 369 ve 406 mm göz açıklığındaki kalkan uzatma ağlan için doğrudan yönteme göre optimum seçicilik boylan; 30.49, 33.55, 36.74, 40.53, 45.42 ve 50.55 cm, dolaylı yönteme göre 27.96, 32.41, 38.02, 43.51, 48.22 ve 53.05 cm olarak hesaplanmış hesaplanan optimum seçicilik boylan arasında gözlenen farkların istatistiksel açıdan önemsiz olduğu belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
A Study on the Selectivity of Turbot (Scophthalmus maeoticus Pallas 1881) Gill Nets In this study, determination of selectivity of gill nets was aimed. As a result of the research, turbot reach to sexual maturity in 3 years old. Length -weight relationship of turbots was estimated as Wt=0.0047 l/'4188 and von Bertalanfîy growth equation as Lr=90.56(l-exp(-0.1324(t+0.8543))) It is recommended to been fishing of immature turbot which is under 3 years old and a minimum of total length of 40 cm in order to ensure the sustainable use of turbot population. Optimum selectivity lengths were estimated by direct method as 30.49 cm, 33.55 cm, 36.74 cm, 40.53 cm, 45.42 cm, 50.55 cm for the six different mesh sizes of gill nets while they were found as 27.96 cm, 32.41 cm, 38.02 cm, 43.51 cm, 48.22 cm, 53.05 cm by indirect method. There was no significant differences between optimum selectivity lengths calculated by direct and indirect methods.