Değişik substitüe amin grupları bulunduran farklı 2. naftilglioksimlerin sentezi ve metal komplekslerinin incelenmesi
- Tez No: 57893
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. A. İHSAN PEKACAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kimya, Chemistry
- Anahtar Kelimeler: vic-dioksim, tetraoksim, glioksim, metal kompleks, spektroskopİk yapı tayini, vic-dioximes. tetraoximes, glyoximes, metalcomplexes, spectroscopic identification
- Yıl: 1996
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Niğde Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 55
Özet
ÖZET DE?İŞİK SUBSTİUE AMİN GRUPLARI BULUNDURAN FARKLI 2-NAFTİLGLİOKSİMLERİN SENTEZİ ve METAL KOMPLEKSLERİNİN İNCELENMESİ Selma YILDIRIM Niğde Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Kimya Anabilim Dalı Danışman: Yrd.Doc.Dr.Ali İhsan PEKACAR Haziran 1996, 55 Sayfa Bu çalışmada çıkış maddesi olarak, 2-Asetilnaftalin kullanıldı. 2-Asetiinaftalin3 sodyum etoksitli ortamda n-bütilnitrit ile nitrozolanarak, isonitroso-2-asetilnaftalin elde edildi. İsonitroso-2-asetilnaftalin, bazik ortamda, hidroksilamin hidroklorür ile reaksiyon vererek, 2-naftilglioksimin anti formu sentezlendi. Elde edilen 2-naftilglioksim, kloroform içinde, 20-25°C'de klorlanarak, 2-naftilklo-roglioksim izole edildi. 2-naftilkloroglioksimin değişik aromatik aminlerle reaksiyonu sonunda birer dioksim olan, dört adet substitue amino-2-naftilglioksim'lerin sentezi ve diaminlerle reaksiyonu sonunda birer tetraoksim olan,dört adet aril-bis(substitue amino-2-naftilglioksim)'lerin sentezi yapıldı. Ligandların alkollü çözeltilerine, suda çözülmüş olan, Ni(II), Cu(II) ve Co(II)'nin klorlu tuzları ilave edilerek, substitue amino-2-naftil-glioksim'lerin bi moleküler kompleksleri ve aril-bis(substitue amino-2-naftilglioksim)'lerin polimerik kompleksleri elde edildi. Sonuç olarak, sekiz ligand ve yirmidört kompleks izole edildi. Bunların yapılan; *H NMR, İR, A.A.S. ve elementel analiz sonuçlarına göre aydınlatıldı.
Özet (Çeviri)
n ABSTRACT SYNTHESIS OF DİFFERENT2-NAPHTLYGLYOXİMES WITH VARİOUS SUBSTITUTED AMİNES AND INVESTIGATION OF THEİR METAL COMPLEXES Selma YILDIRIM University of Niğde Graduate school of Natural and Applied science Department of Chemistry Supervisor: Yrd. Doç. Dr. Ali İhsan PEKACAR June 1996, 55 Pages In this work 2-acetlynaphtalin was used as a starting material. Isonitroso- 2-acetlynaphtalin has been isolated through the nitrosation reaction between 2-acetlynaphtalin and butyl nitrite in sodium ethoxide medium. Similarly 2-naphtlyglyoxime has been synthesized by the reaction of isonitroso- 2-acetlynaphtalin and hydroxylamine hydrochloride in alkaline medium. Finally powdered anti 2-naphtlyglyoxime was suspended in dry chloroform at 20-25°C and upon treatment with CI2, 2-naphtlychloroglyoxime was obtained. By reacting 2-naphtlychloroglyoxime with various aromatik amines, nine different substituted amino-2-naphtlyglyoximes were synhesized, each of which is a dioxime, and by reacting 2-naphtlyglyoxime with aromatic diamines nine separate aryl-bis(substituted amino-2-naphtylglyoximes) were synthesized each of which were tetraoximes. The polymeric complexes of aryl-bis(substituted amino-2-naphtylglyoxime) and complexes of substituted amino-2-naphtylglyoxime were prepared by adding aqueous solutions of Ni(II), Cu(II) and Co(II) into alcoholic solutions of the ligands. As a conclusion of above work 8 separate ligands and 24 complexes were isolated and their structures caracters were determined employing by *H NMR, IR, AAS and elemental analytical technics.