Hastaneye başvuran bireylerin fiziksel aktivite düzeylerinin, yaşam kalitelerine etkisi, Sivas örneği
The effect on quality of thei̇r life of physical activity levels of individuals applied to the hospital, Sivas sample
  1. Tez No: 578980
  2. Yazar: MÜCAHİT ÇİĞDEM
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ZÜHAL YURTSIZOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hastaneler, Spor, Hospitals, Sports
  6. Anahtar Kelimeler: Fiziksel aktivite, Yaşam kalitesi, Sağlık, Spor, Hastane, Sivas, Physical Activity, Quality of Life, Health, Sports, Hospital, Sivas
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sivas Cumhuriyet Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 109
Özet
Bu araştırma hastaneye başvuran bireylerin fiziksel aktivite düzeylerinin, yaşam kalitelerine etkisini araştırmak amacıyla yapılmıştır. Bu nedenle öncelikle katılımcıların fiziksel aktivite düzeyleri ve yaşam kaliteleri araştırılmıştır. Daha sonra katılımcıların fiziksel aktivite düzeyleri ile yaşam kalitesi arasındaki ilişkiler bazı demografik özellikler yönünden incelenmiştir. Araştırmada, tarama modeli uygulanmıştır. Araştırmanın evrenini 2019 yılı Sivas Merkez kamu ve özel hastanelere ayakta tedavi olmak amacıyla başvuran yetişkin bireyler oluşturmaktadır. Araştırmanın örneklemi ise veri toplama tarihlerinde (1 hafta boyunca 09.00-17.00 saatleri arasında) hastaneye ayakta tedavi olmak için gelen yetişkin hastalardan gönüllü olan 352 birey (164 erkek, 188 kadın) oluşturmaktadır. Araştırmada, hastaların demografik özelliklerini belirlemek için on dört sorudan oluşan kişisel bilgi formu, hastaların fiziksel aktivite düzeyini ölçmek amacıyla IPAQ (Uluslararası Fiziksel Aktivite Değerlendirme Anketi) kısa formu ve yaşam kalitesi düzeylerini ölçmek amacıyla da SF-36 (Short Form-36), yaşam kalitesini değerlendirme anketi kullanılmıştır. Çalışmadan elde edilen veriler SPSS 22.0 (Statistical Package for the Social Sciences 22.0) programına yüklenmiş ve bu program aracılığıyla analiz edilmiştir. Araştırmada yüzde ve frekans değeri tespit edilmiştir. Ayrıca bağımlı ve bağımsız değişkenlerin arasında anlamlı farklılığın olup olmadığını belirlemek amacıyla anova ve t test değerleri kullanılmıştır. Verilerin değerlendirilmesinde parametrik test varsayımları yerine getirilemediğinden Kolmogorov Smirnov testi, ölçümle elde edilmiş bir değişken yönünde bağımsız iki grup karşılaştırılırken Mann-Whitneyy-U testi, ölçümle elde edilmiş bir değişken yönünden bağımsız ikiden fazla grup karşılaştırılırken Kruskall-wallis testi, farklılık yapan grup ya da grupları bulabilmek için Tukey ve Mann-Whitneyy-U testi kullanılmıştır. Veriler tablolarda aritmetik ortalama, standart sapma, ortanca, minimum ve maksimum değer, birey sayısı ve yüzdesi şeklinde belirtilmiştir ve yanılma düzeyi 0,05 olarak alınmıştır. Elde edilen veriler sonucunda yaşam kalitesi ile fiziksel aktivite düzeyi arasında bir ilişkinin olduğu tespit edilmiştir. Hastaneye ayaktan başvuran bireylerin fiziksel aktivite düzeylerinin genel anlamda düşük olduğu ve yaşam kalitelerinin de aynı oranda değiştiği tespit edilmiştir. Katılımcıların yaşları arttıkça fiziksel aktivite düzeylerinin ve yaşam kalitelerinin düştüğü tespit edilmiştir. Kadınların erkeklerden ve bekarların evlilerden daha aktif oldukları sonucuna ulaşılmıştır. Katılımcıların yaşam kaliteleri incelendiğinde fiziksel ve mental sağlık kategorilerindeki anlamlı fark gençlerin, kadınların ve evli olmayanların lehine olduğu gözlemlenmiştir.
Özet (Çeviri)
The main purpose of this study is the effect on quality of life of physical activity levels of individuals who apply to hospitals due to their health problems. Therefore, physical activity levels and quality of life of the participants were investigated first. Afterwards, the relationships between the participants' physical activity levels and quality of life were examined in terms of some demographic characteristics. İn the study, the scanning model was applied. The population of the study consists of adult individuals who apply to Sivas Centre Public and Private Hospitals for outpatient treatment in the year 2019. As for the sample of the study consisted of 352 volunteers (164 males, 188 females) who were volunteers from adult patients who came to hospital for outpatient treatment (between 09.00-17.00 for 1 week) at the time of data collection. İn the study, a personal information form consisting of fourteen questions to determine the demographic characteristics of the patients, short form of IPAQ (International Physical Activity Assessment Questionnaire) to measure the physical activity level of the patients and SF-36 (Short Form-36) to measure the quality of life of the patients evaluation questionnaire was used. The data obtained from the study were loaded into SPSS 22.0 (Statistical Package for Social Sciences 22.0) and analyzed through this program. The percentage and frequency value were determined in order to make the analysis the most accurate way. İn addition, Anova and T test values were determined on the purpose of specify whether there is a significant difference between dependent and independent variables. When parametric test assumptions were not met in the evaluation of the data, Kolmogorov Smirnov test and when comparing two independent groups in the direction of a variable obtained by measurement, Whitneyy-U test and when comparing more than two groups independent of a variable obtained by measurement, Kruskall-wallis test and to be able to find the group or groups that makes a difference, Turkey and Mann-Whitney-U test was used. The data are expressed as arithmetic mean, standard deviation, median, minimum and maximum, number of and percentage of individuals in the tables and the error level in the table was taken as 0.05. As a result of the data obtained, it was determined that there is a relationship between quality of life and the level of physical activity. İt was determined that the physical activity levels of the individuals who applied to the hospital were lower in general and their quality of life changed at the same rate. As the age of the participants increased, it was determined that their physical activity levels and quality of life decreased. İt is reached the end of which women are more active than men and singles are more active than married. When the quality of life of the participants was examined, it was observed that the significant difference in physical and mental health categories was in favor of young people, women and singles.