Öğretmenlerin program okuryazarlıkları hakkında nitel bir değerlendirme
A qualitative evaluation on teachers' curriculum literacy
  1. Tez No: 579025
  2. Yazar: GİZEM GÜNDOĞAN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ VEDA YAR YILDIRIM
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Eğitim Programları, Okuryazarlık, Program Okuryazarlığı, Öğretmenler, Curriculum, Literacy, Curriculum literacy, Teachers
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Programları ve Öğretimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 104
Özet
Bu araştırmanın amacı, Milli Eğitim Bakanlığı bünyesinde aktif olarak görevini sürdüren okul öncesi, sınıf, ortaokul ve lise öğretmenlerinin program okuryazarlığı hakkındaki görüş ve değerlendirmelerini belirlemektir. Araştırma, olgubilim deseninde gerçekleştirilerek nitel bir yöntem kullanılmıştır. Örnekleminin belirlenmesinde amaçlı örneklem türlerinden maksimum çeşitlilik örneklemi kullanılmıştır. Araştırmanın çalışma grubunu Şanlıurfa ili Birecik ilçesinde devlet okullarında görev yapmakta olan: on okul öncesi, on dokuz sınıf öğretmeni, sekiz ortaokul öğretmeni ve on bir lise öğretmeni olmak üzere toplam kırk sekiz öğretmen oluşturmaktadır. Araştırmanın verileri 2018-2019 eğitim-öğretim yılında toplanmıştır. Verilerin elde edilmesinde doküman incelemesi için Yenilenen Öğretmen Yetiştirme Programları, MEB Öğretmen Yetiştirme ve Geliştirme Genel Müdürlüğü'nün 2001-2018 yılları arasındaki hizmet içi eğitim faaliyet planları, MEB Öğretmen Yetiştirme ve Geliştirme Genel Müdürlüğü'nün 2015-2019 Mesleki Çalışmalar Programları, görüşme tekniği için de yarı yapılandırılmış görüşme formu kullanılmıştır. Toplanan verilerin çözümlenmesinde betimsel analiz ve içerik analizi kullanılmıştır. Araştırma sonucunda; yirmi dört farklı lisans programı incelendiğinde hizmet öncesi eğitimde programa dair en fazla dersi sınıf öğretmenlerinin aldığı, en az dersi ise Japonca öğretmenlerinin aldığı, 2001-2018 yılları arasında hizmet içi eğitim planlarında programa dair en fazla eğitimin 2001 yılında, en az eğitimin ise 2012 yılında alındığı, mesleki çalışmaların geneline bakıldığında programa dair en fazla çalışmanın ortaöğretimde en az ise ilkokullarda yapıldığı sonucu ortaya çıkmıştır. Öğretmenlerin genel olarak bilgiye sahip oldukları, kaynaklara ulaşmada yeterli oldukları ve programa ilişkin olumlu tutuma sahip oldukları sonucuna ulaşılmıştır. Öğretmenlerin önerilerine bakıldığında çoğunluğunun program okuryazarlığını seminer boyutu ile ilgili öneriler getirdiği, az sayıda öğretmenin ise kitap önerisi, tanıtıcı öneri ve önemsenen durum önerisi verdiği ve az sayıda öğretmenin ise öneri vermediği belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to determine the opinions and evaluations of preschool, classroom, middle school and high school teachers who are active in the Ministry of National Education about curriculum literacy. A qualitative method was used in this study. In order to determine the sample, maximum diversity sample was used. The study group consisted of forty-eight teachers, ten preschoolers, nineteen class teachers, eight secondary school teachers and eleven high school teachers working in public schools in Birecik district of Şanlıurfa province. The data of the study was collected in 2018-2019 academic year. In order to obtain the data, the revised Teacher Training Curriculums for document analysis, the in-service training activity plans of the General Directorate of Teacher Training and Development of the Ministry of National Education between 2001 and semi-structured interview form was used. Descriptive analysis and content analysis were used to analyze the collected data. As a result of the research; When twenty-four different undergraduate curriculums were examined, it was observed that in pre-service education, the most courses were taken by the class teachers, the least courses were taken by the Japanese teachers. In general, it is seen that the most studies related to the curriculum are carried out in secondary education and at least in primary schools. It was concluded that teachers generally have information, are sufficient in accessing resources and have positive attitudes towards the program. When the teachers' suggestions were examined, it was found that the majority of the students brought curriculum literacy suggestions about the dimension of the seminar, a small number of teachers gave book suggestions, promotional suggestions and the important situation suggestions and few teachers did not.