Ticaret Sicili Müdürünü'nün inceleme görevi ve yetkisi'
- Tez No: 579196
- Danışmanlar: PROF. DR. ÖMER ÖZKAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hukuk, Law
- Anahtar Kelimeler: Ticaret Sicili, Sicil Müdürü, İnceleme Yetkisi, Tescil, Sorumluluk, Trade Registry, Registry Officer, Outhority of Inspection, Registry, Responsibility
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hasan Kalyoncu Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Özel Hukuk (Ticaret Hukuku) Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Özel Hukuk Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 133
Özet
Sürekli ve hızlı bir değişiklik içerisinde bulunan ticaret hayatının belirli bir düzen içerisine oturtulması, açık, şeffaf ve düzenli bir sistem içerisinde kaydedilerek kontrol edilmesi ile mümkün hale gelir. İşte bu noktada ticaret sicilinin önemi ortaya çıkmakta; ticaret ile iştigal eden kişilerin ticaret hayatını takip edebilmesi ile bu faaliyet alanında bulunan kişiler ile ilişki kuracak kişilerin sağlıklı ve güvenli bir şekilde hareket etmesi açısından sicilin önemi büyüktür. Dolayısıyla bu sistemde kayıt altına alınacak hususların hukuka ve gerçeğe uygun olması gerekmekte olup, aksi halde sicil kayıtlarından kaynaklı zararların ortaya çıkması kuvvetle muhtemel olacaktır. Bu anlamda hukuka aykırı ve zararın meydana gelmesine sebep olacak bu kayıtların önüne geçilebilmesi amacıyla, kanun koyucu tarafından ticaret sicili müdürüne, ticaret siciline kaydedilmek istenen hususları inceleme görev ve yetkisi tanınmıştır. Bu sayede hukuka, gerçeğe, kamu düzenine aykırılık teşkil eden ve üçüncü kişileri yanıltabilecek hususların sicile tescil edilmesinin önüne geçilecek ve meydana çıkması muhtemel zararlar önlenmiş olacaktır. Bu anlamda konumuzun daha iyi anlaşılabilmesi açısından çalışmamızın ilk bölümünde, genel olarak ticaret sicilini, tarihi gelişimini, sicilin özelliklerini ve benzer bazı sicillerle karşılaştırarak ortak ve farklı yönlerini ortaya koyduk. Tez konumuzun asıl kısmını da ihtiva eden ikinci bölümde ise, genel olarak ticaret sicili teşkilatını, ticaret sicili müdürünün konumunu, görev ile yetkilerini, yükümlülüklerini ve bunlara bağlanan hukukî sonuçları ayrıntılı bir şekilde irdeleyerek ortaya koymaya gayret gösterdik. Çalışmamızın üçüncü bölümünde ise, genel olarak ticaret sicili müdürünün sicilin tutulmasından kaynaklanan zararlardan sorumluluğu ile birlikte zararlardan doğrudan sorumlu tutulan Devlet ve ilgili odanın sorumluluğu konuları incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
Maintaining the order of a fast and ever changing commercial life, is only possible with recording and controlling it under an open, transparent and organized system. In this point arises the importance of Trade Registry; tradesman keep up with constant developments through trade registry and people make safe and honest transactions with tradesman due to Trade Registry. So the reliability of this registries is of great importance, in case of a wrong registry most probably there will occur financial damage in those transactions. To avoid incorrect registries and prevent those damages, law permitted and obliged trade registry officer to inspect correctness and reliability of the data before registering it. In this way data which is illegal, incorrect and misleading for third parties won't be registered and possible financial damages will be prevented. To make the topic more apprehensible we have explained; trade registry in general terms, its historical process, its properties and its differences from certain registries in the first chapter. The main part of our thesis is explained in the second chapter which includes: general organization of trade registry, position of trade registry officer, his duties and outhorities, his responsibilities and legal consequences of these responsibilities. In the third chapter of our study we have explained in general terms; responsibility of trade registry officer, direct responsibility of state and responsibility of trade registry association from damages arising from trade registry.