Doğu akdeniz'de Türkiye-Avrupa Birliği ilişkilerinde enerji nakil hatları: Güvenlikleştirme sürecinin analizi
Eastern mediterranean energy transmission lines in Turkey-Eu relations: Analysis of securitization process
- Tez No: 579252
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ EMETE GÖZÜGÜZELLİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Enerji, Uluslararası İlişkiler, Energy, International Relations
- Anahtar Kelimeler: Energy Security, Securitization, Europen Union, Eastern Mediterranean, EastMed Pipeline
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 129
Özet
Enerji teriminin öneminin gittikçe arttığı günümüz dünyasında, enerji; devletler için bir gelişmişlik standardıdır. Dünya piyasalarında artan enerji ihtiyacı enerji güvenliği kavramını uluslararası politikada ilk sıraya yerleştirmiş, güvenlik kavramı enerji, toplumsal olaylar, ekonomi politik ile birleşerek çerçevesini genişletmiştir. Bu genişleme bir takım sorunları da beraberinde getirmiştir. Başka bir ifadeyle uluslararası toplumda enerji kaynaklarının güvenli çıkarılması ve taşınması konuları en önemli problem haline gelmiştir. Hidrokarbon kaynaklarında Rusya'nın en önemli ihracat ortağı olan Avrupa Birliği ile ilişkileri 2006-2009 yılları Ukrayna Enerji Krizleri ile gerilmiştir. Enerji güvenliği için kaynak çeşitlendirmesine yönelinmesi gerektiğini fark eden Avrupa Birliği; son dönemde keşfedilen Doğu Akdeniz enerji kaynaklarına yönelmiştir. Doğu Akdeniz enerji kaynaklarının dünya enerji görünümünde yeri alt sıralarda olmasına rağmen, hidrokarbon kaynakları açısından zengin ve ihtilaflı Orta Doğu bölgesine yakın olması, Avrupa'ya yönelik dünya deniz ticaretinde bir merkez olması, birbirileri ile karmaşık ilişkiler ağına sahip komşuları olması ile stratejik açıdan keşfedilen kaynaklar Doğu Akdeniz'i uluslararası politikada üst sıraya oturtmuştur. Doğu Akdeniz'de sadece keşfedilen kaynaklar değil, kaynakların çıkarımı ve taşınması da problem niteliğindedir. Keşfedilen kaynakların güvenli bir şekilde Avrupa'ya transferi için öngörülen projeler dahi bölgede ihtilaf konularındandır. Avrupa Birliği'nin enerji güvenliğini güvenlikleştirme yollarından biri olarak görülen East-Med projesi bunun bir örneğidir. Avrupa Birliği'nin desteği ile ön anlaşma imzaları atılan projede karşılaşılan yüksek maliyet ve düşük verim sebebiyle halihazırda bir gelişme olmamış, Avrupa Birliği enerji güvenliğini sağlamada planlarının gerisinde kalmış, Mısır üzerinden girişimlere yönelmiştir.
Özet (Çeviri)
In today's world, where the importance of the term energy is increasing, energy; is a development standard for states. The increasing energy need in the world markets placed the concept of energy security in the first place in international politics, and the concept of security expanded with its energy, social events and economic policy. This expansion has brought with it some problems. In other words safe removal and transport of energy resources in the international community has become the most important problem. The relations between the European Union and Russia, the most important export partner of Russia in the hydrocarbon resources, were stretched by the Ukraine Energy Crises in 2006-2009. The European Union recognizes the need for addressing resource diversification for energy security; recently, the Eastern Mediterranean has turned to energy sources. Although the Eastern Mediterranean energy resources are at the bottom of the world energy view, they are close to the Middle East region rich in hydrocarbon resources, being a center of world maritime trade for Europe, and having neighbors with a complex network of relations with each other. It has placed the Mediterranean at the top of international politics. In the Eastern Mediterranean, not only the sources discovered but also the extraction and transportation of resources is a problem. Even the projects envisaged for the transfer of the resources discovered to Europe safely are among the disputes in the region. One example of this is the East-Med project, which is seen as one of the ways of securing the European Union's energy security. With the support of the European Union, the project has not been developed due to the high cost and low efficiency encountered in the project, and the European Union has lagged behind its plans to ensure energy security.