Alternatif ölçme ve değerlendirme etkinliklerinin 6. sınıf öğrencilerinin fen bilimleri dersindeki başarısına ve tutumuna etkisi
The effect of alternative measurement and evaluation activities on 6th grade students' achievement in and attitudes towards science
- Tez No: 579261
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. YASEMİN TAŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Alternatif ölçme ve değerlendirme etkinlikleri, kavram haritası, tanılayıcı dallanmış ağaç, yapılandırılmış grid, poster, drama, fen başarısı, fen bilimleri dersine yönelik tutum, Alternative measurement and evaluation techniques, concept map, diagnostic branched tree, structured grid, poster, drama, science achievement, attitude towards science course
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Matematik ve Fen Bilimleri Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Fen Bilgisi Eğitimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 83
Özet
Amaç: Bu araştırmanın amacı, alternatif ölçme ve değerlendirme etkinliklerinin (kavram haritası, tanılayıcı dallanmış ağaç, yapılandırılmış grid, poster çalışması ve drama), 6. sınıf öğrencilerinin Vücudumuzdaki Sistemler ünitesindeki başarısı ve fen bilimleri dersine yönelik tutumları üzerindeki etkisini incelemektir. Yöntem: Çalışmaya, Muş ilinin kırsal kesiminde bulunan Harman Ortaokulu'nun iki 6. sınıf şubesinde okuyan toplam 40 öğrenci katılmış ve çalışma 6 hafta sürmüştür. Çalışmada ön test-son test kontrol gruplu yarı deneysel desen kullanılmıştır. Gruplara uygulama öncesi ve uygulama sonrası ünite başarı testi, demografik bilgi formu ve fen bilimleri dersine yönelik tutum ölçeği uygulanarak veriler toplanmıştır. Deney ve kontrol gruplarında programa uygun olarak dersler işlenmiş, deney grubu öğrencilerine programda yer alan etkinliklerden farklı olarak kavram haritası, yapılandırılmış grid, tanılayıcı dallanmış ağaç, poster ve drama gibi alternatif ölçme ve değerlendirme etkinlikleri uygulanmıştır. Bulgular: Uygulama öncesinde, Vücudumuzda Sistemler ünitesindeki fen başarısı ve fene yönelik tutum açısından deney ve kontrol grupları arasında anlamlı bir fark yok iken, uygulama sonrasında gruplar arasında deney grubunun lehine anlamlı bir fark olduğu bulunmuştur. Ayrıca, grupların zamanla kendi içindeki başarı ve tutum puanlarındaki değişim incelendiğinde, deney grubu öğrencilerinin puanlarındaki artışın, kontrol grubu öğrencilerinin puanlarındaki artışa göre daha yüksek olduğu görülmüştür. Sonuç: Bu çalışma, alternatif ölçme ve değerlendirme etkinliklerinde yapılandırılmış grid, tanılayıcı dallanmış ağaç, kavram haritası, poster ve drama kullanımının kırsal kesimde yaşayan öğrencilerin Vücudumuzda Sistemler ünitesindeki başarısını ve fene karşı tutumunu olumlu yönde etkilediği sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
Purpose: The aim of this study is to investigate the effect of alternative assessment and evaluation activities (concept map, diagnostic branched tree, structured grid, poster study and drama) on 6th grade students' achievement in the unit of Body Systems and their attitudes towards science course. Method: A total of 40 students from Harman Middle School located in the rural areas of Muş province participated in the study and the study lasted for 6 weeks. In this study, a quasi-experimental design with pretest-posttest control group was used. Data were collected through the unit achievement test, demographic information form and science course attitude scale which were administrated before and after the treatment. In the experimental and control groups, courses were conducted in accordance with the program. Different from the activities in the program, experimental group students applied alternative measurement and evaluation activities such as concept map, structured grid, diagnostic branched tree, poster, and drama. Findings: Before treatment, there was no significant difference between the experimental and control groups in terms of science achievement in the unit of Body Systems and attitude towards science, while after treatment, there was a significant difference between the groups in favor of the experimental group. In addition, when the change in the achievement and attitude scores of the groups over time was examined, it was observed that the increase in the scores of the experimental group students was higher than the increase in the scores of the control group students. Result: In this study, it was concluded that the use of structured grid, diagnostic branched tree, concept map, poster, and drama in the alternative measurement and evaluation activities positively influenced achievement in the unit of Body Systems and attitude towards science of the students living in in rural areas.