Alevde Şekillendirme Tekniğinde Kalıcı Fosforesans Pigmentlerin Borosilikat Camla Etkileşiminin İncelenmesi ve Sanatsal Uygulamalarda Kullanımı
Investıgatıon Of The Interactıon Of Persıstent Phosphorescent Pıgments Wıth Borosılıcate Glass Durıng Flameworkıng And Theır Use In Artıstıc Applıcatıons
  1. Tez No: 1016160
  2. Yazar: BEYZA NUR ERKAL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SELVİN YEŞİLAY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
  6. Anahtar Kelimeler: Alevde çalışma tekniği, Cam sanatı, Fosforesans, Güzel sanatlar, Güzel sanatlar fakülteleri, Flameworking technique, Glass art, Phosphorescence, Fine arts, Fine arts faculty
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Anadolu Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Seramik-Cam Ana Sanat Dalı
Özet
Bu tez çalışmasının amacı, alevde şekillendirme (flameworking) tekniği kullanılarak kalıcı fosforesans pigmentlerin borosilikat cam ile etkileşimini incelemek ve elde edilen bulguları sanatsal üretimlere yansıtan deneysel bir araştırma ortaya koymaktır. Fosforesans pigmentlerin cam sanatındaki kullanımına ilişkin çalışmalar sınırlı olup, özellikle borosilikat camlarla alev ortamında gösterdikleri termal davranışlar, renk değişimleri, ışıma performansı ve optik etkileri konusunda literatürde önemli bir boşluk bulunmaktadır. Bu kapsamda pigment-cam etkileşimine ilişkin deneysel veriler elde edilmiş, pigmentlerin yüksek sıcaklıktaki davranışları ve üretim sürecine etkileri değerlendirilerek alana yönelik yeni uygulama olanakları ortaya konulmuştur. Araştırma kapsamında farklı renklerde fosforesans pigmentler, borosilikat cam çubuk ve borular ile birlikte alevde şekillendirme tekniğinde kullanılarak çeşitli cam formlar üretilmiştir. Üretim sürecinde pigmentlerin camla uyumu, yüksek sıcaklıktaki davranışları ve şekillendirme sırasında ortaya çıkan etkileri incelenmiştir. Elde edilen cam formlar; karanlık ortamda ışıldama davranışı, ışıldama şiddeti ve süresi, pigmentlerin cam içerisindeki dağılımı, oluşturduğu optik etkiler ile üretim sırasında meydana gelebilecek iç gerilimler, çatlaklar, deformasyonlar ve diğer malzeme kusurları açısından değerlendirilmiştir. Bulgular, uygun üretim parametreleri kullanıldığında fosforesans pigmentlerin borosilikat cam ile başarılı biçimde uygulanabildiğini, estetik ve işlevsel açıdan yeni sanatsal kullanım olanakları sunduğunu göstermektedir.
Özet (Çeviri)
The aim of this thesis is to investigate the interaction between persistent phosphorescent pigments and borosilicate glass using the flameworking technique and to present an experimental study that reflects the obtained findings in artistic production. Studies on the use of phosphorescent pigments in glass art are limited, and there is a significant gap in the literature regarding their thermal behavior, color changes, luminescence performance, and optical effects in borosilicate glass under flame-working conditions. Within this scope, experimental data on the pigment–glass interaction were obtained, and the pigments' behavior at high temperatures, their compatibility with glass, and their effects on the production process were evaluated, revealing new application possibilities for the field. Within the scope of the research, various glass forms were produced by using persistent phosphorescent pigments in different colors together with borosilicate glass rods and tubes in the flameworking technique. The produced samples were evaluated in terms of their luminescence behavior in dark environments, luminescence intensity and duration, the distribution of pigments within the glass, the optical effects they created, and possible internal stresses, cracks, deformations, and other material defects that could occur during production. The findings demonstrate that, when appropriate production parameters are employed, persistent phosphorescent pigments can be successfully applied to borosilicate glass and offer new artistic possibilities in terms of both aesthetic and functional applications.