Ceza yargılamalarında duruşma salonlarının fiziksel ve ruhsal değerler açısından irdelenmesi ve Türkiye için bir tasarım önerisi
Examination of courtrooms in the criminal trials in terms of physical and spiritual values and design proposal for Turkey
  1. Tez No: 579386
  2. Yazar: MERVE BULDAÇ
  3. Danışmanlar: PROF. BUĞRU HAN BURAK KAPTAN
  4. Tez Türü: Sanatta Yeterlik
  5. Konular: İç Mimari ve Dekorasyon, Interior Design and Decoration
  6. Anahtar Kelimeler: İçmimarlık, Mekân, Hukuk sistemleri, Türk hukuk sistemi, Ceza yargılamaları, Duruşma salonları, Tasarım önerisi, Interior design, Space, Law systems, Turkish law system, Criminal trials, Courtrooms, design proposal
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Anadolu Üniversitesi
  10. Enstitü: Güzel Sanatlar Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İç Mimarlık Ana Sanat Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 174
Özet
İnsanoğlu var olduğu andan itibaren yaşamla ilgili her türlü oluşum için bir alan gereksinimi doğmuştur. İçinde yaşam olan her oluşumun içinde“iç mekân”var olmuş, olmaya da devam etmektedir. Zamanla iç mekân olgusuna“barınma”gereksinimini karşılamanın yanında“işlevsel”ve“estetik”değerler de eklenerek kullanıcı-iç mekân arasındaki iletişimin daha da farklılık göstermesine neden olmuştur. İç mekânlar insanların yeme, içme, barınma gibi gereksinimlerini karşıladıkları hacimler olmanın ötesine giderek içinde çeşitli eylemleri gerçekleştirebildikleri, zamanlarını geçirdikleri hacimleri de kapsamaya başladığı görülmektedir. Pek çok disiplinle iletişim halinde olan iç mekân tasarımının, bu tez kapsamında ele alınan adalet mekânlarından duruşma salonlarıyla yani hukuk disipliniyle de birebir iletişim halinde olduğunu söylemek olasıdır. Bu tez kapsamında da, kabul görmüş iki hukuk sistemlerinden Anglo Sakson Hukuk Sistemi ve Kara Avrupa Hukuk Sisteminde Duruşma Salonları iç mekân tasarımı çerçevesinde incelenecektir. Stapel ölçeğine uygun şekilde yapılacak anket çalışması, salon kullanıcılarıyla yapılacak görüşmeler ve yerinde gözlemler sonucunda elde edilecek verilerle Kara Avrupa Hukuk Sistemini kullanan Türkiye için bir tasarım önerisi geliştirilecektir.
Özet (Çeviri)
From the moment when human beings existed, there was a need for space for all kinds of events related to life. Therefore, there is an interior space within every phenomenon that has a life. In time, the functional and aesthetic phenomena were added in addition to the need for accommodation, and the communication between the user and the interior was different. It is seen that interior spaces start to cover the needs of people like eating, drinking, shelter, going beyond the volumes they meet, and they are able to carry out various actions and also to cover the time they spend. It is possible to say that the interior design, which is in communication with many disciplines, is in direct contact with the court rooms, namely law disciplines, in the justice spaces discussed within the scope of this thesis. Within the scope of this thesis, the courtrooms in the Anglo Saxon Law System and the courtrooms in the Continental European Law System will be examined within the framework of the interior design. Within data to be obtained of survey study using Stapel scale, interviews with courtroom users and observations in the courtrooms, a design proposal will be developed for Turkey using Continental European Law System.