İlk trimesterda gestasyonel diyabetes mellitus öngörülebilir mi?
Can gestational diabetes mellitus be predicted in the first trimester?
- Tez No: 579419
- Danışmanlar: PROF. DR. NEŞE YÜCEL
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
- Anahtar Kelimeler: Gestasyonel diyabetus mellitus, ilk trimester tarama, oral glukoz tolerans testi, Gestational diabetes mellitus, first trimester screening, oral glucose tolerance test
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 91
Özet
İlk Trimesterda Gestasyonel Diyabetes Mellitus Öngörülebilir Mi? Amaç: GDM ile ilişkili olabilecek ilk trimester belirteçlerini belirleyip, bu belirteçlerin gestasyonel diyabet öngörüsünde kullanılıp kullanılamayacağını değerlendirmek. Gereç ve Yöntem: Çalışmaya Ağustos 2018-Mart 2019 tarihleri arasında Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Tıp Fakültesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Anabilim Dalı'na gebeliğinin 11-136/7 haftaları arasında başvuran 18-40 yaş arası gebeler dahil edilmiştir. Hastaların vücut kütle indeksleri hesaplanıp, tam kan sayımı, TSH, T3, T4, HbA1C, ürik asit, CRP, prokalsitonin, PAPP-A ve BHCG ölçülmüş, sonuçlar kaydedilip dosyalanmıştır. Çalışmaya katılan gebelere, gebeliğin 24-28. haftaları arası 50 gram glukoz yüklemesi yapılmış ve sonuçları pozitif çıkan hastalara 100 gram 3 saatlik oral glukoz tolerans testi yapılmıştır. Tanı testi sonucuna göre ilk trimester biyokimyasal belirteçleri ve VKİ ile gestasyonel diyabet arasındaki ilişki istatistiksel olarak değerlendirilmiştir. Bulgular: Çalışmaya 182 gebe katılmıştır. 54 gebenin GCT sonucunun pozitif ve 128 gebenin GCT sonucunun negatif olduğu görülmüştür. GCT pozitif olan gebelere 3 saatlik 100 gram oral glukoz yüklemesi yapılmış ve 24 gebeye GDM tanısı konulurken 158 gebe sağlıklı olarak kabul edilmiştir. GDM olmayan ve GDM olan grupları arasında sırasıyla; yaş, boy uzunluğu, tiroid fonksiyon testleri, β-HCG-mom, PAPP-A, PAPP-A-mom, ürik asit, prokalsitonin ve CRP yönünden istatistiksel olarak anlamlı farklılık görülmedi. GDM olmayan gruba göre GDM olan grupta ortalama vücut ağırlığı ve beden kütle indeksi de istatistiksel anlamlı olarak daha yüksek, β-HCG düzeyi istatistiksel anlamlı olarak daha düşük ve HbA1c düzeyi ise istatistiksel anlamlı olarak daha yüksekti. Sonuç: İlk trimester belirteçlerinin GDM öngörüsünde kullanımı anlamlı gözükmemektedir. Bu konuda evrensel kriterler ile yapılan geniş tabanlı randomize çalışmalara ihtiyaç vardır.
Özet (Çeviri)
Can Gestational Diabetes Mellitus Be Predicted in the First Trimester? Aim: To determine the first trimester markers that may be associated with GDM and to evaluate whether these markers can be used in predicting gestational diabetes. Materials and Methods: Pregnant women aged between 18-40 years who were admitted to the Kahramanmaraş Sütçü İmam University Faculty of Medicine, Department of Obstetrics and Gynecology between August 2018 and March 2019 between 11-136 / 7 weeks of pregnancy were included in the study. Body mass indexes of patients were calculated, complete blood count, TSH, T3, T4, HbA1C, uric acid, CRP, procalcitonin, PAPP-A and BHCG were measured and the results were recorded and filed. The pregnant women who participated in the study were loaded with 50 grams of glucose between 24-28 weeks of gestation and 100 grams of 3-hour oral glucose tolerance test was performed in the patients whose results were positive. First trimester biochemical markers and the relationship between BMI and gestational diabetes were statistically evaluated according to diagnostic test results. Results: 182 pregnant women participated in the study. 54 pregnant women had a positive GCT result and 128 pregnant women had a negative GCT result. GCT positive pregnant women were loaded with 100 grams of oral glucose for 3 hours, and 24 pregnant women were diagnosed as GDM and 158 pregnant women were considered healthy. Among non-GDM and GDM groups; There was no statistically significant difference in terms of age, height, thyroid function tests, β-HCG-mom, PAPP-A, PAPP-A-mom, uric acid, procalcitonin and CRP levels. Mean body weight and body mass index were significantly higher, β-HCG level was statistically lower and HbA1c level was statistically higher in GDM group than non-GDM group Conclusion: The use of first trimester markers in the prediction of GDM does not seem to be significant. Large-scale randomized trials with universal criteria are needed.