Türk ve Irak hukuku bakımından anonim şirket yönetim kurulu üyelerinin rekabet yasağı
Prohibition of competition for board of directors in joint-stock companies from the point of view of the Turkish commercial law and the Iraqi companies law
- Tez No: 579438
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ZEHRA BADAK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hukuk, Law
- Anahtar Kelimeler: Anonim şirket, rekabet, rekabet özgürlüğü, rekabet yasağı, Türk Ticaret Kanunu, Irak Şirketler Kanunu, Join-stock companies, competition, freedom of competition, prohobition of competition, Turkish Commercial Code, Iraqi Companies Code
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Ticaret Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Özel Hukuk Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 137
Özet
Çağdaş ekonomik sistem,“sözleşme özgürlüğü”ve“rekabet özgürlüğü”prensiplerine bağlıdır. Ancak sınırsız ve kontrolsüz bir rekabet ortamı zararlı sonuçlar doğurur. Bu nedenle hemen hemen her ülkede rekabet özgürlüğünün sınırları kanunlarla çizilmiştir. Türk ve Irak hukukundaki rekabet yasağı düzenlemeleri de Anayasalarında var olan temel haklardan rekabet etme özgürlüğüne sınırlama getirmektedir. Bu düzenlemelerle ulaşılmak istenen amaç, ortaklıkların kendi ortak veya yöneticilerinin bir takım fiilleriyle zarara uğratılmasının önlenmesidir. Çalışmamizda esas olarak anonim şirketlerde yönetim kurulu üyelerinin rekabet hakkına sınırlama getiren bu yasağın sınırları, şartları, kapsamı 6102 sayılı Türk Ticaret Kanunu ve 21 sayılı Irak Şirketler Kanunu açısından ele alınmış ve rekabet yasağına ilişkin diğer düzenlemelere de gerekli olduğu ölçüde değinilmiştir.
Özet (Çeviri)
The modern economic system depends on the concepts of“freedom of contract”and“freedom of competition”but the uncontrolled and unlimited competition results in damages to the community. For this reason, the countries started legislating laws that control this competition. So, the Turkish and Iraqi laws limited this freedom, which in turn, is one of the concepts of constitutions. The aim of these regulations is to prevent partnerships from being damaged by their own partners or managers. In our thesis ,the limitations and conditions of this prohobition that limit the right of competition to the board of directors of the partners were discussed, as well as the conditions and results of breaking the prohobition, under the Turkish Commerce Code No. 6102 and the Iraqi Companies Code No. 21.