Genç işsizliğinin potansiyel sebeplerinden biri: Ara eleman problemi ve meslek seçimi
One of the potential reasons of the young unemployment: Problem and profession selection
- Tez No: 579460
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MUSTAFA KOÇANCI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri, İşletme, Labour Economics and Industrial Relations, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: İşsizlik, Genç İşsizliği, Ara Eleman, Mesleki Eğitim, Meslek Seçimi, Unemployment, Young Unemployment, Intermediate Element, Vocational Education, Profession Selection
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 110
Özet
İşsizlik dünya genelinde hızla artan ve kronik bir hal alan sorun olmuştur. Sadece gelişmekte olan ülkelerin değil, gelişmiş ülkelerin de en önemli sorunlarından birisi olarak görülmektedir. İşsizlik, en ağır tahribatı ekonomik olmak üzere, toplumsal ve psikolojik anlamda da ağır etkileri olan bir sorundur. İşsizlik elbette toplumun her kesimi için büyük bir tehlike arz etmektedir ancak bazı dezavantajlı kesimler için bu tehlikenin boyutu daha da artmakta ve sonuçları daha ağır olabilmektedir. Özellikle genç nüfus diye adlandırılan 18-24 yaş aralığındaki kişileri daha fazla etkilemektedir. Genç işsizler olarak adlandırabileceğimiz bu grubun işsizliği Türkiye'de genel işsizlik oranından oldukça yüksekte seyretmektedir. Türkiye'de de genç işsizliğine ilişkin çözüm arayışları devam etmektedir. Genel olarak ekonomik büyüme ve kalkınma politikaları ile çözüme ulaştırılacak bir sorun olarak görülen Genç İşsizliği ile mücadelede ekonomik büyümenin tek başına yeterli olmayacağı yapılan çalışmalar ile ortaya çıkmıştır. Ekonomik büyümenin mutlak bir istihdam artışını sağlamıyor olması genç işsizliği ile mücadelede eğitim başta olmak üzere pek çok alanda politika geliştirilmesi anlamına gelmektedir. Bu çalışmada genç işsizliğinin bir başka boyutu ve aynı zamanda istihdam problemi olan ara eleman yetiştirme ve meslek seçimi konuları ele alınmıştır. Genç işsizliğinin yapısı ve Türkiye'deki genç işsizliğinin incelemesi; genç işsizliğini önleyici ve genç nüfusun istihdamını arttırıcı çözüm önerilerinin bulunması amacıyla ara eleman problemine değinilmiş ve ara eleman yetiştirmekle yükümlü meslek liselerinin hâlihazırdaki durumu hakkında bilgi verilmiştir. Meslek lisesinde eğitim gören kişilerin mesleki anlamda yeterlilikleri, iş piyasalarındaki konumu ve istihdam durumu uygulamalı olarak gerçekleştirilen bir saha çalışması üzerinden tartışılmıştır. Yapılan anket çalışmasında öğrencilerin meslek seçimi, meslek hakkındaki bilgileri ve mesleğe devam ile ilgili sorular sorulmuştur. Araştırma sonucunda öğrencilerin seçtikleri meslek hakkında bilgilerinin yeterli düzeyde olmadığı ve genel olarak meslek lisesini aile zoru, okul puanı ve yükseköğretime geçiş için seçtikleri, ayrıca öğrencilerin genelinin seçtikleri meslekte devam etmek istemedikleri ve mesleklerini kısa sürede değiştirmek istedikleri sonucuna ulaşılmıştır. Bu bağlamda, meslek liselerini ara eleman sorunun ilk etabı olarak düşünülmesi durumunda ara eleman adaylarının mesleklerini seçerken gelecek ve kariyer planları dışında kalan dışsal faktörlerden etkilenerek bu okulları seçtiği gözlemlenmiştir.
Özet (Çeviri)
Unemployment is a rapidly growing and chronic problem in the world. It is seen as one of the most important problems not only in developing countries but also in developed countries. Unemployment is a problem which has a serious impacts in the social and psychological sense the most serious destruction being economical. Unemployment, of course, presents a great danger to all section of society, but for some disadvantaged groups, the extent of this danger increases and results can be more severe. It affects the people between the ages of 18-24 especially called the young population. The unemployment rate of this group, which can be called the young unemployed quite high the overall unemployment in Turkey. The search for solutions continues related to youth unemployment in Turkey. In general, not enough alone in the economic growth emerged with studies in with economic growth and development policies to be solved a view to combat Youth Unemployment. Economic growth does not provide an absolute increase in employment means developing policies in many areas foremost education in the fight against young unemployment. In this study, it is tackled train intermediate element and choice of profession that another dimension of youth unemployment and also the problem of employment. The revİew of the structure of youth unemployment and youth unemployment in Turkey; In order to prevent young unemployment and to find solutions to increase the employment of the young population, the problem of intermediate element was mentioned and information was given about the current situation of vocational high schools that are obliged to train intermediate element. The occupational qualifications of the people who were educated in vocational high schools, their position in the labor markets and the employment status were discussed through a field study practiced. In the survey study, questions were asked related to choice of occupation, knowledge about the occupation and continue occupation. As a result of the study, it is concluded that students do not have sufficient knowledge about their chosen profession and they generally choose vocational high school for family difficulty, school score and transition to higher education also generally of students do not continue in their chosen occupation and want to change their occupation in a short time. In this context, it is observed that intermediate element candidates are by choosing their occupation affected by external factors other than the future and career plans in the case of considering the vocational high schools as the first stage of the problem.