Kuklaların seramik malzeme ile şamanizm mitolojisi üzerinden yorumlanması
Interpretation of puppets on shamanism myhtology using ceramic material
- Tez No: 579491
- Danışmanlar: DOÇ. DR. DUYGU KAHRAMAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
- Anahtar Kelimeler: Kukla, Şamanizm, Mitoloji, Seramik Kukla, Puppet, Shamanism, Mythology, Ceramic Puppet
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Anadolu Üniversitesi
- Enstitü: Güzel Sanatlar Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Seramik Ana Sanat Dalı
- Sayfa Sayısı: 103
Özet
Kuklaların ortaya çıkışına dair yazılı belge bulunmaması, bu konu hakkında farklı fikirlerin ortaya çıkmasına neden olmuştur. Bu görüşler arasında Şamanizm'in insanlığın evreni algılamak, anlamak ve anlamlandırmak amacı ile kullanıldığı bir sistem olduğu görüşü yer almaktadır. Şamanizm'in diğer dini sistemlerin ortaya çıkışından oldukça eski bir tarihte yaşanıyor olması, diğer inanç sistemlerinin Şamanizm'den etkilenerek çeşitlenmesi varsayımına götürmektedir. Farklı inanç sistemlerinde olduğu gibi, Şamanizm odağında da mitlerin anlaşılması; dönemim yaşam biçimi ve uygulanan pratiklere dair fikir edinebilmek adına büyük öneme sahiptir. Mitler, inanç sistemlerinin altında yatan fikirlerin çözümlenmesinde araştırmaya başlanacak ilk basamaklardan biridir. Mitler hakkında yapılan araştırmalar, farklı kültür ve coğrafyalardan çıkmış olan bu anlatıların dikkatli incelendiğinde oldukça benzer temaları işaret ettiğini dile getirmektedir. Bu benzerlik ise, insanlığın özünde benzer kaygı ve çözümlemelere yöneldiğini göstermektedir. Bu araştırma, Şamanizm mitolojisi kaynak alınarak, seramik kuklalar tasarlamak üzerine yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
Due to the lack of written documents regarding the origin of puppetry leads to different opinions on the subject. One of these opinions alleges that Shamanism was used as a system by the human kind to perceive, understand and make meaning of the universe. Shamanism as a practice is dated long before the emergence of other belief systems, and due to this reason, we can hypothesize that other belief systems diversified from it. Understanding the myths under Shamanism focus, just like the other belief systems; is vital to be able to form an opinion about the way of life and practiced customs of the era. Researching the myths is one of the first steps to analyze the ideas behind belief systems. According to the research on the myths, investigating narratives from different land and cultures can lead us to the similarities in the covered themes. These similarities show us that humanity leans towards similar preoccupation and analysis. This research uses the mythology of Shamanism as the source in order to design ceramic puppets.