Trabzon metal ve ahşap kültürünün modern heykel takı formunda yorumlanması
The interpretation of Trabzon metal and wood culture in modern sculpture jewelry form
  1. Tez No: 579543
  2. Yazar: SEVİL ŞAHİN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ÖNDER YAĞMUR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: El Sanatları, Güzel Sanatlar, Crafts, Fine Arts
  6. Anahtar Kelimeler: Heykel Sanatı, Takı Sanatı, Trabzon, Art of Sculpture, Art of Jewelry, Trabzon
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Güzel Sanatlar Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Heykel Ana Sanat Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 66
Özet
Bu çalışmada Trabzon metal ve ahşap kültürünün geçmişten günümüze kullanıldığı yöre sanatları araştırılmıştır. Metal ve ahşap malzemelerinin kullanım alanları ve günümüze yansımaları araştırılıp değerlendirilmiştir. Yöre sanatlarında kullanılan malzemeler alanlarına göre sınıflandırılmıştır. Geçmişten günümüze; malzeme erişebilirliği, işlenebilirliği göz önünde bulundurularak kültürel değerler yansıtılarak ahşap ve metalden takı heykel formları yorumlanmıştır. Yapılan yorumlamalar da yöre sanatlarında kullanılan Metal ve ahşap malzemeler incelenmiştir. Bölgede bulunması ve şekillendirme Özelliklerine göre kullanım alanları tespit edilmiştir. Günlük yaşamlarında halen kullanılmakta olan yöre sanatlarının üretimi incelenmiştir. Yöre sanatlarının hem yöreye hem de ülkeye ekonomik ve sosyal kültürel olarak kattığı değerler incelenmiştir. Yapılan araştırma sonucunda ortaya çıkan bilgiler doğrultusunda modern heykel ve takı formları elde edilmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, regional arts in which metal and wood culture from past to the present were used have been investigated. The usage areas of metal and wood materials and their reflections to the present day have been researched and evaluated. The materials used in the regional arts have been classified according to their area. From past to present; in terms of material accessibility and workability and reflecting cultural values, wooden and metal sculpture forms were interpreted. Metal and wood materials used in regional arts were examined through these interpretations. The usage areas are identified according to their presence in the area and their shaping features. The production of regional arts which is still being used in daily life has been examined. The economic, social, and cultural values of the regional arts that they contributed both to the country and to the region have been examined. Modern sculpture and jewelry forms were obtained in accordance with the results of the research.