Büyükşehir belediyelerinin ilçe belediyeleri üzerindeki denetim yetkisi
Control authority of metropolitan municipalities on the district municipalities
  1. Tez No: 579557
  2. Yazar: TUBANUR YILDIRIMER
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. AHMET KÜRŞAT ERSÖZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hukuk, Kamu Yönetimi, Law, Public Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Metropolitan Municipality, District Municipality, Administrative Guardianship, Hierarchy, Autonomy, Control
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kamu Hukuku Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 127
Özet
Türk idari teşkilatı parçalı yapıdadır. Yönetimin merkez ve yerel birimler arasında paylaştırılması devlet bütünlüğünün bozulması riskini barındırmaktadır. Devlet otoritesinin sarsılmaması, birlik ve bütünlüğün sağlanması ancak iyi işleyen bir denetim mekanizması ile mümkündür. Özellikle devlet yapılanmasında merkez teşkilatı içinde veya merkez ile yerel birimler arasında veya yerel birimlerin kendi aralarında sıklıkla kullanılan bazı denetim türleri mevcuttur. Merkezi idarenin kendi bünyesinde uyguladığı denetim, hiyerarşi denetimidir. Bununla birlikte farklı kamu tüzel kişilikleri bulunan idari birimler arasında en çok uygulanan denetim mekanizması ise idari vesayettir. Bu tez çalışmamızda, öncelikle idari denetim türleri olarak hiyerarşi ve idari vesayet açıklanmıştır. Akabinde yerel yönetim birimi olan büyükşehir belediyeleri ile ilçe belediyeleri arasındaki denetim ilişkisi üzerinde çalışılmıştır. Her iki idari birimin de ayrı kamu tüzel kişiliği bulunmaktadır. Bu sebeple, bu idareler arasındaki ilişkilerin tespit edilmesi, hukuk devleti olmanın bir gereğidir. Özellikle idarenin kanuniliği ve yerel yönetim birimlerinin özerkliği bu idareler arasındaki denetim ilişkisinin tespit edilmesini zorunlu kılmıştır. Bu denetimin niteliği, idari vesayet ile benzerlik ve farklılıklarından hareketle tespit edilmiştir. Denetimin konusu tespit edilmiş, denetimin sağlanabilmesi içi gerekli koşullar değerlendirilmiştir. Denetimin uygulama biçimi de her konu için ayrıca incelenmiştir. Buna ek olarak, denetimlerin özerklik üzerindeki etkisi değerlendirilmiştir. Anahtar Kelimeler : Büyükşehir Belediyesi, İlçe Belediyesi, İdari Vesayet, Hiyerarşi, Özerklik, Denetim.
Özet (Çeviri)
The Turkish administrative organization is fragmented. The division of the administration between the center and local units is not out of the state integrity deterioration risk. Stable state authority is ensured by providing unit, integrity and well functioning control mechanism. In particular, there are some types of control that are frequently used among the central organization of the state structure or between the central and local units or among the local units. The control which is carried out by the central administration within its own body is a hierarchy control. However, the most commonly applied control mechanism among the administrative units with different public legal entities is the administrative commitment. In this thesis, first of all, hierarchy and administrative guardianship are explained as the types of administrative control. Subsequently, the relationship between the local municipalities and the district municipalities has been studied. Both administrative units have separate public legal entities. Therefore, the determination of the relations between these administrations is a requirement of being a state of law. In particular, the legitimacy of the administration and the autonomy of the local government units made it necessary to determine the relationship of control between these administrations. The quality of this audit has been determined from the similarities and differences with the administrative guardianship. The subject of the audit has been determined and the necessary conditions have been evaluated in order to ensure the audit. The application of the audit is also examined separately for each subject. In addition, the impact of audits on autonomy was assessed.