Gölcük yöresi kestane baltalıklarında ilk aralamaların büyümeye etkileri
Influence of precommerial thinning on the growth of the chestnut coppice forests in Gölcük
  1. Tez No: 579613
  2. Yazar: BURAK SEÇGİN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ALİ KEMAL ÖZBAYRAM
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ormancılık ve Orman Mühendisliği, Forestry and Forest Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Alçak aralama, baltalık, biyokütle, hacim, biomass, coppice, low thinning, stand volume
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Düzce Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Orman Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 47
Özet
Türkiye'nin önemli orman ağaçlarından biri olan Anadolu kestanesi (Castanea sativa Mill.), geniş alanlarda ormanlar kurmaktadır. Kestane ormanları gerek kullanım alanlarının çeşitliliği (odun, meyve, çiçek, bal, vb.), gerekse görselliği nedeniyle üzerinde çok çalışılması gerekli olduğu halde ihmal edilmiş türlerden biridir. Kestane biyolojisine aykırı uygulamalar ve çeşitli hastalıklar nedeniyle koru kestane ormanlarının vasfı bozulmuş, birçok yerde baltalık vasıflı işletilmesi silvikültürel zorunluluk haline gelmiştir. Bu çalışmanın amacı (1) Gölcük yöresi kestane baltalıklarında aralama şiddetinin çap, göğüs yüzeyi, hacim ve biyokütle artımına kısa süreli etkisinin belirlenmesi ve (2) göğüs çapına bağlı gövde hacmi ve biyokütle denklemlerinin elde edilmesidir. Göğüs çapına bağlı yüksek doğrulukta hacim (R2=0.99) ve biyokütle denklemi (R2=0.97) elde edilmiştir. Elde edilen denklemlere göre; 17 cm çapa kadar hacim ve biyokütle artımı kestane baltalıklarında daha yüksek iken, devamında artan çapla büyüme hızı koru kestane ormanlarına lehine dönmektedir. Aralamanın bir yıllık sonuçlarına göre; aralama şiddeti arttıkça çap artımı artmakta, buna bağlı olarak aralanan meşceredeki göğüs yüzeyi, hacim ve biyokütle miktarları kontrol kadar artım yapmaktadır. Çok şiddetli aralanan meşceredeki çap artımı kontrolün iki katı kadardır. Aralama şiddetine bağlı olarak başlangıç çap sınıfları da arttıkça çap artımı da artmıştır. Aralamanın büyümeye etkisini tam olarak belirleyebilmek için uzun yıllar sonuçlara ihtiyaç duyulmaktadır.
Özet (Çeviri)
Anatolian chestnut (Castanea sativa Mill.), one of most important deciduous forest trees, is established in large areas of Turkey as pure or mixed forests. Chestnut forests are important due to the diverse uses of the tree (wood, fruit, honey, etc.) and the quality of its visual appearance. Owing to various diseases and inappropriate silvicultural interventions, in many places the chestnut forests have been degraded and their transformation into coppice forests has become a silvicultural necessity. As with high forests, in order to compile an inventory of coppice forests, there is a need to develop models for the single-entry height, volume and aboveground biomass depending on the diameter at breast height (DBH) on a regional basis. The aim of this study was (1) to determine the short-term effect of thinning intensity on diameter, basal area, volume and biomass increment and (2) to obtain stem volume and biomass equation depending on diameter at breast height in chestnut coppice in Gölcük region. High accuracy volume (R2 = 0.99) and biomass equation (R2 = 0.97) were obtained. According to the obtained equations; while the increase in volume and biomass up to 17 cm in diameter is higher in chestnut coppices, the growth rate with increasing diameter turns in favor of grove even-aged chestnut high-forests. According to the results of one-year thinning; as the thinning intensity increases, the diameter increment increases, and as a result, the basal area, volume and biomass in the stand level increase as much as the control. The diameter increment in the very heavy thinned stand was twice the control. Depending on the intensity of the thinning, the diameter increase also increased as the initial diameter classes increased. Long-term results are needed to fully determine the influence of the thinning on growth.